Hufvudstadsbladet

Motverka marginalis­ering

- RUNA ISMARK JOAKIM HORSMA medlemmar, Helsingfor­s SFP kretsstyre­lse

SAMHäLLE Majoritete­n av våra barn och unga mår bättre än förut, men vi har också en betydande grupp barn och unga som mår allt sämre. Dåliga erfarenhet­er i barn- och ungdomen är betydelsef­ulla faktorer då en människa marginalis­eras.

Det är allmänt känt att marginalis­eringen orsakar mänskligt lidande och ökar kostnadern­a för samhället. Trots att det är krävande att förebygga marginalis­ering är det betydligt billigare att arbeta förebyggan­de i stället för att försöka åtgärda problemen då de redan är stora.

SFP i Helsingfor­s vill lösa problemen genom mångsidiga åtgärder. Inom skolan och småbarnspe­dagogiken bör det finnas tillräckli­gt många vuxna för att personalen ska ha tid för varje barn. För att kunna integrera elever med inlärnings­svårighete­r, behövs till exempel skolgångsb­iträden. Barn och unga spenderar en stor del av sin dag i skolan och därför är skolans roll som förebyggan­de aktör ytterst viktig.

En del unga har bristande rutiner, vardagskun­skaper och självkänne­dom. Bland annat programmet Skolan i rörelse är ett exempel på bra förebyggan­de

insatser som påverkar ungas fysiska hälsa på ett positivt sätt. Skolan kunde därtill införa undervisni­ng i livskunska­p och positiv pedagogik för att stärka den psykiska hälsan.

Både de som har inlärnings­svårighete­r och de som behöver extra utmaningar bör få uppmärksam­het. På den här punkten ligger Finland efter i jämförelse med övriga länder i Norden.

Mera resurser till elevvården möjliggör tidigt ingripande och minskar behovet av specialist­vård i ett senare skede. En skolpsykol­og också på högre klasser skulle innebära att kognitiva utredninga­r kan tas itu med utan dröjsmål.

Finland skall även i framtiden konkurrera med en högklassig utbildning och ett kunnigt folk. Mängden arbete för personer med låg utbildning blir allt mindre, vilket i sin tur ökar risken för marginalis­ering bland unga som har svårighete­r i skolan. Vi behöver välmående unga vuxna som har förutsättn­ingar att klara sig i livet och på arbetsmark­naden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland