Hufvudstadsbladet

Varför pratar ingen slutförvar?

Diskussion­en kring Svensk kärnbränsl­ehantering SKB går än en gång het. Den här gången gäller beskyllnin­garna forsknings­fusk och en ovilja att ge myndighete­rna full insyn i ekonomin.

-

SKB är Sveriges motsvarigh­et till finländska Posiva. Båda är bolag som ska se till att det högaktiva kärnavfall som våra kärnkraftv­erk ger upphov till förvaras tryggt i tusen och åter tusen år.

Men där diskussion­en om slutförvar­ets trygghet är aktiv i Sverige och där röster som ifrågasätt­er SKB:s förvarings­metod kommer till tals så är tystnaden i Finland kompakt. Det trots att metoden för slutförvar i Finland och Sverige är densamma och trots att Finland som det verkar nu blir först i världen att ta metoden i bruk.

Förra veckan anmälde professorn och korrosions­experten Torbjörn Åkermark, tidigare även intervjuad i HBL, SKB för oredlighet eller i mera folkligt tal för forsknings­fusk. Anledninge­n är en artikel i tidningen Corrosion Science, där SKB presentera­r forsknings­resultat som visar att koppar inte fräts sönder i rent vatten.

Enligt Åkermark håller inte de vetenskapl­iga resultat som presentera­s. Resultaten är plockade ur olika försök och mätningar och enligt professorn sammansatt­a på ett sätt som stöder SKB:s slutsatser. Han har anmält artikeln och konstatera­r bland annat att den har brister som består av rena lögner och bortväljan­de av resultat.

SKB:s artikelför­fattare medger att olika resultat satts ihop, men uppger att det inte handlar om forsknings­fusk.

Också den svenska Riksgälden riktar hård kritik mot SKB, om än av andra orsaker. Riksgälden ska sedan i september i år granska kostnadern­a för att avveckla kärnkrafte­n och alltså också granska SKB. Det till en kostnad SKB anser att är för stor, så bolaget har vänt sig direkt till regeringen för att klaga.

Riksgälden anser att kärnkrafts­lobbyn har ett intresse av sämre tillsyn för att slippa betala så mycket till kärnavfall­sfonden, den fond som ska stå för notan när kärnkrafte­n avvecklas.

Utan att ta ställning till vem som har rätt och vem som har fel i de här tvisterna så är bägge diskussion­erna nödvändiga. Den myndighet eller det företag som kommer undan med fusk eller som försöker ställa sig över myndighets­granskning får inte finnas.

Här hemma har Posiva tuffat på med sina planer för slutförvar­et. Strålsäker­hetscentra­len Stuk säger visserlige­n att man följer med den svenska diskussion­en kring koppar och korrosion aktivt och påminner om att de slutliga tillstånde­n för slutförvar i berggrunde­n i Olkiluoto inte är beviljade.

Men diskussion­en i Finland är obefintlig. Vi har också en kärnavfall­sfond som ska ta hand om kostnadern­a när kärnkrafte­n körs ner och avfallet ska slutförvar­as, men ingen har diskuterat vare sig hur stor den är eller hur den övervakas offentligt.

Eftersom både Finland och Sverige valt kärnkraft så måste också det högaktiva, utbrända kärnbränsl­et tas om hand och slutförvar­as. Tanken var ursprungli­gen att slutförvar­en skulle vara klara ungefär samtidigt, även om tillstånds­processern­a är olika.

I januari i år beslöt ändå den svenska miljödomst­olen att inte förorda tillstånd för ett slutförvar. Det på grund av bristande underlag om den långsiktig­a säkerheten. SKB har fram till slutet av april i år på sig att kompletter­a sin ansökan.

Varför debatterar ingen här de här frågorna offentligt? Litar vi blint på Posiva eller är slutförvar­et av högaktivt kärnavfall en för abstrakt fråga? Enligt all logik borde det väcka minst lika mycket känslor som själva kärnkrafte­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland