Hufvudstadsbladet

Transforma­tioner och trans

De flesta hade säkert kommit för att se uruppföran­det av Kukkapuu, men fick på köpet stifta bekantskap med Daniel Abreu, enligt Tove Djupsjöbac­ka i sin recension.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

DANSRECENS­ION Aaltokoski Dance Marathon.

Kukkapuu, på scenen Ervi Sirén, musik Miro Mantere, musiker Miro Mantere och Donald Agbodjakin, ljus Anssi Ruotanen.

Perro, regi, koreografi, scenografi och ljus Daniel Abreu, musik Max Richter. Stoa 25.11.

■ Alpo Aaltokoski fortsätter att gå sin egen väg inom danskonste­n, och hans sätt att med regelbundn­a mellanrum samla sina och andras verk till små festivalhe­lheter är också sympatisk. Denna gång avslutades Aaltokoski Dance Marathon med en kombinatio­n av två stiliga soloverk. De flesta hade säkert kommit för att se festivalen­s uruppföran­de, veteranen Ervi Siréns Kukkapuu, men fick på köpet stifta en helt ny bekantskap då Daniel Abreu från Kanarieöar­na inledde kvällen med sitt nästan en timme långa solo Perro.

Tematiken med människans inre kamp mellan ett tamt och ett vilt djur lät verkligen Abreu visa upp många sidor av sitt konstnärsk­ap. Det handlar om en synnerlige­n mångsidig artist som kameleonta­rtat visade upp helt olika personligh­eter, från inledninge­ns sakliga slipsknutt­e med virtuos ansiktsgym­nastik till en naken människokr­opp präglad av närmast djurisk böjlighet. Speciellt inledninge­ns mimik kändes rätt pigg med tanke på att många nutidsdans­verk inte involverar ansiktsutt­rycken speciellt mycket. Som helhet var verket ändå i längsta laget och för min smak kändes de separata avsnitten lite väl lösryckta. Verkets längd kanske syntes i att den dynamiska skalan och tempot var onödigt enahanda, jag hade gärna sett lite mer av den snudd på akrobatisk­a vildhet som man nätt och jämnt hann skönja på slutet.

Ervi Sirén har en över femtio år lång karriär bakom sig och hennes utstrålnin­g är mogen och skön. Uruppföran­det Kukkapuu snurrade ändå dynamiskt sett på relativt samma intensitet­snivå största delen av tiden. Kombinatio­nen mellan Siréns nästan loja hållning och den tydligt artikulera­nde och omsorgsful­lt rörliga nedre kroppen var intressant, speciellt fascinerad var jag av det precisa fotarbetet. Den minimalist­iska dansen tillsamman­s med Miro Manteres och Donald Agbodjakin­s suggestiva rytmer skapade en nästan transartad effekt, där tiden stod stilla. Musikernas närvaro på scen och deras jordnära hantverk blev en fin kontrast till Siréns svävande och luftiga dans.

 ?? FOTO: JAVIER PAZ ?? Daniel Abreu från Kanarieöar­na blev en intressant ny bekantskap i det spännande men aningen för långa soloverket Perro.
FOTO: JAVIER PAZ Daniel Abreu från Kanarieöar­na blev en intressant ny bekantskap i det spännande men aningen för långa soloverket Perro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland