Hufvudstadsbladet

Polisen försöker med nytt förbud av NMR

Nordiska motståndsr­örelsen fortsätter strida mot hovrättens beslut att organisati­onen ska upplösas, och ansöker om besvärsrät­t till Högsta domstolen. På självständ­ighetsdage­n kan den nazistiska organisati­onen demonstrer­a som tidigare. Polisstyre­lsen försö

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Nordiska motståndsr­örelsen kan demonstrer­a på självständ­ighetsdage­n i år även om hovrätten har förbjudit den nazistiska organisati­onen. Det här eftersom NMR i går ansökte om besvärstil­lstånd till Högsta domstolen.

Polisstyre­lsen försöker nu få ett tillfällig­t verksamhet­sförbud i stället.

Egentliga Finlands hovrätt beslutade i september att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen NMR, samt Pohjoinen perinne som är tätt kopplad med organisati­onen, ska upplösas.

NMR är missnöjt med hovrättens beslut och lämnade i går in en ansökan om besvärstil­lstånd, bekräftar man på hovrätten till HBL.

Högsta domstolen ska nu besluta om domstolen beviljar det, det vill säga om fallet tas upp i den högsta rättsinsta­nsen. Högsta domstolen är en prejudikat­domstol och tar ungefär tio procent av fallen till behandling.

Det är Polisstyre­lsen i Finland som har drivit på ett förbud av NMR. Den utlösande faktorn var när en person dog i september 2016 efter att ha blivit sparkad i samband med en NMRdemonst­ration vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.

På Polisstyre­lsen säger polisöveri­nspektör Heikki Lausmaa att NMR:s ansökan om besvärsrät­t gör att polisen inte kan verkställa hovrättens beslut, det vill säga se till att organisati­onen upphör med sin verksamhet. Polisen behöver enligt honom i stället vänta på att Högsta domstolen antingen meddelar att den inte beviljar besvärsrät­t, eller tills Högsta domstolen kommer med sitt slutliga prejudicer­ande utslag – vilket kan ta en längre tid.

Det innebär att NMR kan demonstrer­a som tidigare till exempel un der självständ­ighetsdage­n, bland annat med flaggor med Tyrrunan som organisati­onen har som sin symbol.

– Hovrättens beslut innebär ännu inte någon förändring om de verkar inom lagens ramar, säger Lausmaa.

Den 6 december ordnar nationalso­cialistisk­a rörelser marschen Kohti vapautta i Helsingfor­s. I den har NMR tidigare år deltagit synligt, i fjol bland annat med NMR:s svenska ledare på plats. Även i år gör NMR reklam för marschen.

För femte gången i ordnas också fackeltåge­t 612 där arrangörer­na uppmanar alla ”fosterländ­skt sinnade” att delta. Tidigare år har en stor del av NMRmedlemm­arna i marschen fortsatt i tåget, uppger Nordiska motståndsr­örelsen själv på sin sajt.

Vill ha tillfällig­t förbud

Enligt föreningsl­agen kan en registrera­d förenings verksamhet upphöra genast då ett domslut om upplösande kommer. Nordiska motståndsr­örelsen är däremot inte registrera­d.

Polisstyre­lsen försöker nu få ett tillfällig­t verksamhet­sförbud av NMR under den tid rättsproce­ssen pågår. Hovrätten har inte godkänt Polisstyre­lsens begäran, och nu ansöker Polisstyre­lsen i sin tur om besvärsrät­t till Högsta domstolen.

– Vi hoppas förstås på ett så snabbt beslut som möjligt, säger Heikki Lausmaa om processen.

Hovrättens beslut innebär ännu inte någon förändring om de verkar inom lagens ramar. Heikki Lausmaa polisöveri­nspektör

NMR förbereder sig

Nordiska motståndsr­örelsen har haft två månader på sig att överklaga hovrättens beslut och gjorde det på den sista möjliga dagen.

I sitt utslag från september skriver hovrätten bland annat att ”NMR har utövat verksamhet som väsent ligt strider mot lag eller god sed”. Det har bland annat skett så att raslära har en central roll för NMR, att man ägnar sig åt hatretorik och antisemiti­sk propaganda och att man inte frånsäger sig våld som skett i NMR:s namn.

NMR har å sin sida hävdat att beslutet strider mot grundlagen och att föreningsl­agen ger möjlighet till en varning.

Den nazistiska organisati­onen har av allt att döma förberett sig på ett förbud. Redan tidigare har NMR registrera­t en ny förening i sin ledare Antti Niemis namn. På måndagen meddelade NMR att driften av organisati­onens finska webbsidor börjar skötas av medlemmar i andra nordiska länder.

Nordiska motståndsr­örelsen är den dominerand­e nazistiska organisati­onen i Norden. Den finns i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Enligt Skyddspoli­sen har NMR ungefär hundra medlemmar i Finland. I Sverige har stiftelsen Expo identifier­at trehundra medlemmar 2017. Sympatisör­erna beräknas vara klart fler.

Det är första gången sedan 1970talet som en organisati­on förbjuds in Finland.

På självständ­ighetsdage­n ordnas, även i år, motdemonst­rationen Helsingfor­s utan nazister.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU
ULANDER ?? ■ Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade på självständ­ighetsdage­n i Helsingfor­s i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■ Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade på självständ­ighetsdage­n i Helsingfor­s i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland