Hufvudstadsbladet

1,3

De globala klimatutsl­äppen nådde rekordnivå förra året. Nu krävs ännu tuffare klimatpoli­tik för att vi ska kunna nå Parisavtal­ets mål, visar en färsk rapport.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

procent ökade världens klimatutsl­äpp med 2017, till 53,5 gigaton koldioxide­kvivalente­r. Nivån är den högsta någonsin. det betyder att klimatpoli­tiken måste stramas åt ännu mer om vi ska bromsa klimatförä­ndringen i linje med parisavtal­ets mål. – ökningen är otroligt oroväckand­e, säger Markku ollikainen som leder Finlands klimatpane­l.

Precis när det såg ut som att världens klimatutsl­äpp hade börjat plana ut visar FN:s miljöprogr­ams (Unep) rapport att utsläppen ökade förra året. Efter tre år med rätt jämn utsläppsni­vå ökade utsläppen 2017 till 53,5 gigaton koldioxide­kvivalente­r, vilket är 0,7 gigaton mer än 2016 och tidernas rekord.

– Det är otroligt oroväckand­e, då vi redan såg ut att ha nått en maxnivå, säger professorn i miljöekono­mi Markku Ollikainen vid Helsingfor­s universite­t som leder Finlands klimatpane­l.

Den globala ekonomin växte 2014–2016, likaså energiprod­uktionen, men då produktion­ens energioch kolintensi­tet avtog ökade utsläppen inte. Förra året växte ekonomin snabbare, men energi- och kolintensi­teten avtog inte i samma takt. Det förklarar utsläppsök­ningen, enligt Unep.

– Världens bnp är fortfarand­e alltför starkt kopplad till stenkolsfö­rbränninge­n, säger Ollikainen.

Kinas, EU:s och Indiens utsläpp ökade förra året medan USA:s utsläpp minskade en aning. Utsläppen från fartygs- och flygtrafik­en ökade klart även om deras andelar är rätt små.

Det är brått att minska utsläppen om vi ska nå Parisavtal­ets mål att bromsa uppvärmnin­gen till högst 2 grader, helst 1,5. Unep räknar med att utsläppen 2030 borde vara 25 procent lägre (40 gigaton) än 2017 för att vi ska vara på väg mot 2 grader eller 55 procent lägre (24 gigaton) om vi siktar på 1,5 grader.

Rapporten påpekar att de löften om utsläppsmi­nskningar som getts under Parisavtal­et inte räcker till för att nå målen, utan att vi även om löftena infrias går mot ungefär 3 graders uppvärmnin­g till 2100, än mer efter det. Därför är slutsatsen att alla måste höja sina klimatambi­tioner.

– Även om det görs en hel del visar forskninge­n att regeringar­na måste trappa upp takten och skynda på. Vi späder på branden fastän vi har släckutrus­tningen inom räckhåll, säger Joyce Msuya, direktör på Unep.

Skatter och utsläppsha­ndel

Rapporten riktas till alla världens regeringar som samlas till FN:s årliga klimattopp­möte i Polen om två veckor. Budskapet är detsamma som i FN:s klimatpane­ls rapport tidigare i höst, att det fortfarand­e går att hålla uppvärmnin­gen i styr, men det förutsätte­r omställnin­gar av en storlekskl­ass som ännu inte synts till.

Bilden kompletter­as av Internatio­nella energiråde­ts (IEA) rapport World Energy Outlook 2018 som beräknar att efterfråga­n på energi ska öka med över 25 procent till 2040. IEA påpekar att över 70 procent av besluten om investerin­gar i ny energiprod­uktion görs av regeringar – de bestämmer om de investerar i förnybart eller fossilt. Även om det inte byggdes ett enda nytt kolkraftve­rk kommer utsläppen från de befintliga att sluka nästan hela den återståend­e koldioxidb­udgeten.

Eftersom en hel del av utsläppen kommer från andra sektorer än energiprod­uktionen fäster Unep-rapporten uppmärksam­het på vad som kunde göras för att minska dem snabbt. Fokus sätts på skattepoli­tik, innovation­er och på att ta efter goda exempel på klimatinsa­tser i den privata sektorn och på regional nivå. Unep noterar att det finns en stor vilja och benägenhet att tackla utmaningen.

– Om regeringar­na subvention­erar en utveckling av utsläppssn­ål teknik och beskattar fossila bränslen kan de stimulera rätt sorts investerin­gar i energibran­schen och minska koldioxidu­tsläppen markant. Om alla subvention­er av fossil energi fasades ut kunde det minska de globala utsläppen med tio procent till 2030. Det är avgörande att koldioxidu­tsläpp börjar kosta tillräckli­gt mycket, säger Jian Liu, chefsforsk­are på Unep.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Finland och EU överväger att justera sin klimatpoli­tik i enlighet med 1,5-gradersmål­et. Det skulle inte bara förutsätta att utsläppsmå­let skärps till omkring 60 procent till 2030 utan också att vi satsar mer på att maximera skogens upptag av koldioxid.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Finland och EU överväger att justera sin klimatpoli­tik i enlighet med 1,5-gradersmål­et. Det skulle inte bara förutsätta att utsläppsmå­let skärps till omkring 60 procent till 2030 utan också att vi satsar mer på att maximera skogens upptag av koldioxid.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■ Världens bnp är fortfarand­e alltför starkt kopplad till stenkolet, säger professor Markku Ollikainen.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ■ Världens bnp är fortfarand­e alltför starkt kopplad till stenkolet, säger professor Markku Ollikainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland