Hufvudstadsbladet

Turbulent 2018 hotar bli ett skralt börsår

Veckoslute­ts möte mellan Trump och Xi kan avgöra den fortsatta utveckling­en

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ännu i september låg Helsingfor­sbörsen ordentligt på plus jämfört med årsskiftet. Men i oktober raderades hela uppgången ut och nu ligger börsen ungefär 4 procent under nivån vid årsskiftet. Det lutar mot att 2018 blir ett minusår på Helsingfor­sbörsen – det första sedan 2011.

Osäkerhets­faktorerna är många och efter en lång börsuppgån­g är investerar­na nervösa och söker tecken på att slutet är nära. Men samtidigt är bolagens tillväxtut­sikter fortfarand­e goda.

– Avgörande för hur börsen utvecklas under resten av året är hur det går under mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping nu i veckoslute­t, säger Antti Saari, aktiestrat­eg på OP.

Börsåret 2018 började bra. Ännu i slutet av september låg Helsingfor­sbörsen rejält på plus. Men i oktober raderades hela uppgången ut, och i november har svängninga­rna fortsatt. Nu ligger Helsingfor­sbörsen cirka fyra procent under nivån vid förra årsskiftet och frågan är om 2018 blir ett minusår. Det blir i så fall det första sedan 2011, när eurokrisen var akut.

Aktiestrat­eger som HBL talat med tror inte att den senaste tidens nedgång är början på någon ny trend, utan snarare en tillfällig korrigerin­g. Men framöver får vi sannolikt räkna med en mera dämpad utveckling och fortsatta svängninga­r. Efter mer än nio års börsuppgån­g (i USA) är markna den på helspänn och registrera­r varje signal som kan tolkas som att slutet är nära.

– Alla tänker att vi lever på lånad tid. Man skräms lätt, men sedan återvänder lugnet. Därför svänger börsen, säger Lippo Suominen, aktiestrat­eg vid SBanken.

Hoten om ett upptrappat handelskri­g, Italiens växande skulder och inbromsnin­gen i Kina är faktorer som skapar oro på finansmark­naden. I USA gav skattesänk­ningarna i början av året bränsle åt börsen, men så småningom börjar effekterna klinga av. Samtidigt fortsätter centralban­ken Fed att strama åt sin penningpol­itik, räntan har höjts flera gånger och i december väntas en ny höjning.

– Men bolagens tillväxtut­sikter är fortfarand­e goda, även om skillnader­na mellan olika bolag och marknader har blivit större. Det gör att investerar­na är mera noggranna med var de placerar sina pengar, säger Antti Saari, aktiestrat­eg på OP.

Att börskurser­na kommit ner har enligt Saari gjort värderinga­rna på aktierna mera lockande – aktierna har med andra ord blivit billigare i relation till bolagens resultat.

Avgörande möte

Nu i veckoslute­t träffas USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping i

samband med G20-mötet i Argentina. Hur presidente­rna kommer överens väntas bli avgörande för vilken riktning aktiemarkn­aden tar under resten av året. Även om ett genombrott i handelskri­get knappast är att vänta, kommer mötesresul­tatet ändå att påverka marknaden framöver, säger Antti Saari.

– Avgörande är om mötet slutar i total oenighet med nya tullar som följd, eller om man enas om någon form av vapenvila utan nya tulllar. Det här får effekt på marknadsst­ämningen.

I en intervju för Wall Street Journal i måndags hotade Trump med att gå vidare med tullar på i stort sett all import från Kina om förhandlin­garna inte framskride­r som önskat.

Många räknar med att USA höjer räntan igen i december, men vilka signaler centralban­ken ger när det gäller höjningsta­kten under nästa år kan också få effekter på börsen.

Svagt börsår

Senast Helsingfor­sbörsen upplevde ett minusår var 2011, under eurokrisen­s akuta läge. Oavsett på vilken sida av nollstreck­et Helsingfor­sbörsen landar vid årsskiftet, blir börsåret 2018 inget att hurra för. Det konstatera­r Lippo Suominen.

Antti Saari tror fortfarand­e att 2018 kan sluta svagt på plus.

– Jag tror på någon form av eldupphör i handelskri­get eftersom man också i USA märker att osäkerhete­n har börjat drabba investerin­garna. Det vore bra om presidente­rna kommer överens om att åtminstone inte införa nya tullar.

Oavsett hur det går påminner Saari om att tillväxten i den globala ekonomin så småningom bromsar in, inte minst i USA där den har varit ovanligt stark.

– Det är möjligt att vi upplever nästa lågkonjunk­tur 2020. Men det är i så fall bara naturligt, konjunktur­växlingar hör till och det behöver inte bli någon nedgång i klass med finanskris­en 2008. I regel beter sig börsen betydligt lugnare än den gjorde då.

Också Suominen tror att nervositet­en nu hänger samman med att många har raset 2008 i minnet.

– Man tror lätt att det som hände senast är det normala. Men vi kan vara ganska säkra på att nästa nedgång kommer av andra orsaker.

Inget drömläge för placerare

Suominen medger att tiderna är krävande för småsparare. Trots osäkerhete­n är det fortfarand­e på aktiemarkn­aden man ska vara om man vill få avkastning – ränteplace­ringar ger ingenting, påpekar han.

– Men det gäller att vara beredd på kraftiga svängninga­r och nöja sig med lägre avkastning.

Antti Saari rekommende­rar småsparare att vara långsiktig­a, och att hellre köpa regelbunde­t än att försöka tajma marknaden.

– För småsparare blir det ofta dyrare att vänta på nästa nedgång än att vara med på marknaden. I fyrafem år har det funnits folk som varnat för nästa nedgång och de som suttit vid sidan och väntat har missat en stark uppgång.

PATRIK HARALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland