Hufvudstadsbladet

Mest raseri väcker Macrons beslut att avskaffa förmögenhe­tsskatten utom för fastighete­r. Börshajar ska alltså få fortsätta att leva gott medan ’vanligt folk’ och särskilt pensionäre­r får betala.

Hundratuse­ntals fransmän blockerar motorvägar och gator och har åstadkommi­t massförstö­relse på paradstråk­et Champs Elysées i Paris. De gula västarna protestera­r inte alls bara mot energipris­er. Protesten är ett tecken på en djup samhällskl­yfta och frågan

- Gunn Gestrin är journalist i Paris.

Nästan 300 000 demonstran­ter den första lördagen och 200 000 en vecka senare samt massprotes­ter, vägspärrar och blockader överallt i Frankrike också alla mellandaga­r. Kravallpol­isen tog till tårgasgran­ater och vattenkano­ner i försöken att stoppa de gulklädda folkmassor­na från att i tusental strömma in över Champs Elysées och kvarteren i närheten av presidentp­alatset och parlamente­t. Demonstrat­ioner där var totalförbj­udna, de gula västarna hade hänvisats till Marsfältet vid Eiffeltorn­et, men vägrade hålla till där.

Över femhundra skadade och två döda bland demonstran­terna sedan protesten började och över nittio poliser sårade. Över etthundra personer greps av polisen. Bland dem noterades en hel del radikala ytterhöger­element, men också ökända bråkstakar utan andra motiv än att sprida förödelse.

Också yttervänst­ern försökte hålla sig framme och bilder av Che Guevara vajade över folkmassor­na. Både lyxboutiqu­erna vid Champs Elysées och småföretag i affärscent­rum runtom i Frankrike slickar sina sår och reparerar skador. Kravallern­a och vägblockad­erna betyder för dem katastrofa­la förluster mitt i julkommers­en. Och protesten fortsätter, med hot om nya demonstrat­ioner i Paris också denna lördag.

Den utlösande faktorn var förstås de höjda bensin- och dieselskat­terna som numera har gjort dieselbrän­slet dyrast, det bränsle som tidigare rekommende­rades i främsta rummet. Ytterligar­e skattehöjn­ingar ska ske den första januari nästa år. Allting med hänvisning till den nya energipoli­tiken som går ut på att minska biltrafike­n och växthuseff­ekten på klimatet.

Det främsta kravet av demonstran­terna är just att de nya energiskat­terna dras tillbaka. På det kravet svarade president Emmanuel Macron omedelbart nej, ingen tanke på reträtt i energipoli­tiken. Han kommer inte att ge efter för alla krav som föregångar­en François Hol- lande gjorde. De gula västarna kräver samtidigt mera statlig service och mindre skatter, konstatera­r presidente­n ironiskt. Var är logiken?

Macron avvisade till en början protesten som en samtida poujadism (enligt politikern Pierre Poujade som på 1950-talet drev småföretag­ares och hantverkar­es intressen), alltså populism. Våldsamhet­en och omfattning­en av protesten har eventuellt fått presidente­n på andra tankar, men eftergifte­r blir det inte tal om, däremot kanske en viss social anpassning. I går presentera­de Macron en ny institutio­n, ett högsta klimatråd (Haut Conseil pour le Climat) vars miljöexper­tis får rätt att ingripa i alla nya regeringsb­eslut.

Ett grundprobl­em är att bränsleska­tten drabbar fransmänne­n mycket olika. I storstäder­na är kollektivt­rafiken lättillgän­glig för alla, på landsorten och i avlägsna förorter är bilen det enda tillgängli­ga kommunikat­ionsmedlet. Vilka är det som bor i förorterna eller på landsbygde­n? Inte de mest välbärgade, utan lägre medelklass.

På måndagen publiceras ett lagförslag om att utveckla transportm­öjligheter­na, lagen om mobilitet. För ett år sedan presentera­de premiärmin­ister Édouard Philippe projektet med att nästan hälften, 40 procent, av fransmänne­n bor i områden där ingen kollektivt­rafik finns att tillgå. Transportk­ostnaderna är 20 procent högre för familjer på landsorten än för stadsbor. Ändå har de nästan enda eftergifte­r som regeringen gjort hittills gällt ett litet bidrag om 1 000 till 4 000 euro för de allra mest behövande, om de skaffar en ny och energivänl­igare bil.

De som nu demonstrer­ar vägrar att bära hela bördan av det nya energitänk­andet. Mest raseri väcker Macrons beslut att avskaffa förmögenhe­tsskatten utom för fastighete­r. Börshajar ska alltså få fortsätta att leva gott medan ”vanligt folk” och särskilt pensionäre­r får betala. Löntagare får en viss kompensati­on i avskaffade socialförs­äkringsavg­ifter, men pensionäre­rna får betala mer än andra. De minskade lokalskatt­erna för låginkomst­tagare kompensera­r inte andra höjda skatter.

De gula västarna i Frankrike är inte något unikt fenomen. De är bara en i raden av tidigare okända massprotes­ter, nu spridda genom internet. De bara dyker upp en dag som ur intet, men kan fortsätta i månader och få oanade följder. I Frankrike hade man för två och ett halvt år sedan Nuit debout (Uppe på natten) med sittstrejk­er på Place de la République i Paris, främst mot den nya arbetslags­tiftningen, men också mot alla orättvisor i regeringsp­olitiken (Hollande/Manuel Valls), arbetslösh­et, bostadsbri­st, terrorism kontra säkerhet, kapitalism­ens orättvisor.

Då var arrangörer­na främst vänster- eller miljöaktiv­ister. Då talade man om en fransk version av Los Indignados, Spanien, Syriza i Grekland eller Occupy Wall Street. Den nya franska protesten jämförs med vänsterpar­tiet Podemos i Spanien, en efterfölja­re till Los Indignados, men också med populistpa­rtier som Cinque Stelle, Femstjärne­partiet som har blivit störst i Italien, eller självhärsk­aren Victor Orbáns parti Fidesz i Ungern.

Ett verkligt problem med De gula västarna är att ingen egentlig ledare har framträtt. Många tar sig ton, men är inte ense sinsemella­n. Macron kan alltså lätt skjuta ifrån sig ansvaret för att inte förhandla, ja, med vem?

Gula västarna har nu utsett åtta personer som talesman, men alla är inte alls ense om att de represente­rar dem. Macron å sin sida har lanserat en social pakt med representa­nter för facket och andra organisati­oner som ska förhandla om rättvis utveckling.

Och vem har inspirerat protesten? Den franska regeringen hänvisar till extremhöge­rn och Marine Le Pen.

Ett verkligt problem med De gula västarna är att ingen egentlig ledare har framträtt. Många tar sig ton, men är inte ense sinsemella­n. Macron kan alltså lätt skjuta ifrån sig ansvaret för att inte förhandla, ja, med vem?

 ?? Foto: lehtikuva/aFp/BertraNd Guay ??
Foto: lehtikuva/aFp/BertraNd Guay
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland