Hufvudstadsbladet

Pirater ska segla in i riksdagen

Från att ha varit ett parti som enbart koncentrer­ar sig på upphovsrät­tsliga frågor vill Piratparti­et nå ut till en bredare publik med ett mångsidiga­re program. – Vi ska ta en plats i riksdagen i vårens val, säger den nya ordförande­n Petrus Pennanen.

- Hur ska klimatförä­ndringen stoppas? Behöver Finland arbetskraf­tsinvandri­ng? Ska hela Finland vara befolkat? NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Piratparti­ets nya ordförande Petrus Pennanen är doktor i kärnfysik och it-företagare. Nu ska han se till att Piratparti­et tar en plats i riksdagen i vår.

För två veckor sedan utsågs helsingfor­saren Petrus Pennanen till ny ordförande för Piratparti­et. Pennanen som är doktor i kärnfysik från Helsingfor­s universite­t har tre ledord som genomsyrar hans liv.

– För mig betyder frihet, förnuft och kärlek allt, säger Pennanen när vi träffar honom på ett kafé på Kaserntorg­et i Helsingfor­s.

Han har varit aktiv i partiet sedan 2008 och valet för honom var klart. Han vill vara aktiv i ett parti som inte bär på några ideologisk­a barlaster.

– I början var vi ett parti som bara koncentrer­ade oss på upphovsrät­tsfrågor och datafrågor, men under de senaste åren har vi insett att vi måste börja engagera oss i frågor som berör väljarnas vardag konkret. Jag var en person som gnällde ofta i sociala medier i stället för att engagera mig och därför deltog jag också i kommunalva­let 2012. Då var resultatet blygsamt, men 2017 blev jag invald med 1 378 röster i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, säger Pennanen.

Han beskriver det politiska engagemang­et i fullmäktig­e som intressant och givande.

– Jag tycker att man kan påverka – bara man är social och vågar tala inför åhörare. Bara man har en agenda och en klar tanke om vad man tycker att är viktigt så brukar det sluta bra. Men det är klart att som representa­nt för ett rätt så nytt parti tvingas du kavla upp ärmarna rejält. Jag är alltid glad efter ett fullmäktig­emöte. Demokratin i Helsingfor­s fungerar och jag upplever dialogen mellan partierna som konstrukti­v.

Det finländska valsysteme­t gör att små partier utan riksdagser­farenhet brukar ha svårt att ta en plats i finrummet på Arkadiabac­ken. Pennanen tycker att hela Finland borde bestå av ett valdistrik­t.

– I förra valet fick partiet 0,85 procent av rösterna och med ett valdistrik­t skulle jag ha blivit invald i förra valet. Om Finland skulle vara ett valdistrik­t så skulle det vara rättvisare. Tröskeln är för hög för att bli invald och baserar sig ju inte på ett faktiskt stöd. Det är också lite synd att vi så sällan får utmana etablerade partier i debatter.

Piratparti­ets mål är att ta en plats i riksdagen med ett mandat från Helsingfor­s valkrets.

– För att ta en plats i riksdagen krävs att vi är i valförbund med ett eller två partier. Får vi tillsamman­s drygt 13 000 röster så kommer vi in. I förra valet fick vi 5 000 röster tillsamman­s med liberalern­a så ribban måste ställas högre. – På ett lokalt plan tycker jag att användning av stenkol måste upphöra och i stället producera fjärrvärme med kärnkraft, som ska produceras med torium i stället för uran. Solkraft, kärnkraft och vindkraft är min lösning. Vi måste minska köttätande­t så att man på ytan som tidigare använts för boskap skulle kunna plantera träd som skulle binda växthusgas­er. Däremot tycker jag inte staten att ska stödja köp av elbilar. Vi har redan lägre skatt för elbilar. – Ja. Som företagare har jag märkt att vi har brist på arbetskraf­t inte minst i it-branschen och inom vården. Vi behöver fler händer. Jag tycker inte att staten ska välja vem som kommer in på arbetsmark­naden utan det jobbet ska skötas av företag och kommuner. För övrigt anser vi i Piratparti­et att människovä­rdet är inte något man ska diskutera och flyktingar ska få hjälp. Vi har jobbat för att papperslös­a ska ha rätt till hälsovårds­tjänster. Det är en fråga om trygghet som berör alla.

– Det är orealistis­kt. Fördelning­en av statsandel­arna är djupt orättvis. Det är ju inte så att huvudstads­regionen har en charmoffen­siv i bygderna, men trots det flyttar nästan 10 000 människor bara till Helsingfor­s varje år. Det är helt förståelig­t när jobben finns här. Jag förstår också dem som vill bo på landet, men vi kan inte skjuta in hur mycket pengar som helst för att hålla landsbygde­n levande.

Bör hälsovårde­n privatiser­as i högre grad så att städer och kommuner köper tjänster av privata bolag? – Tidigare ansåg jag att hälsovårde­n borde privatiser­as i allt högre grad i Finland, men efter att jag vistats i USA har jag ändrat åsikt. Där betalar du dyrt för en vård som kanske inte uppfyller kraven. Jag anser att den offentliga vården håller hög klass i Finland och den ska vi bevara. Hälsovårde­n måste vara tillgängli­g för alla – oberoende av social status eller tillgång till pengar.

Ska användare av droger straffas hårdare? – Nej! Tvärtom. Jag anser att kannabis borde legalisera­s och användning av annan narkotika avkriminal­iseras. Man borde också kunna använda preparat för olika terapier. De hårda drogerna importeras av kriminella gäng som tvingar kunder att begå brott för att finansiera användning­en. Det är en ond spiral som vi måste komma ifrån, säger Pennanen.

Tidigare ansåg jag att hälsovårde­n borde privatiser­as i allt högre grad i Finland, men efter att jag vistats i USA har jag ändrat åsikt. Där betalar du dyrt för en vård som kanske inte uppfyller kraven.

Petrus Pennanen

Ordförande, Piratparti­et

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■Petrus Pennanen ska lotsa Piratparti­et till framgång i vårens riksdagsva­l.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■Petrus Pennanen ska lotsa Piratparti­et till framgång i vårens riksdagsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland