Hufvudstadsbladet

Slopad arvsskatt begravd i riksdagen

Christian Pundars (SFP) medborgari­nitiativ om att slopa arvs- och gåvoskatte­n har lagts ner i riksdagens finansutsk­ott. Regeringsp­artierna Centern och Samlingspa­rtiet valde att inte gå vidare med initiative­t.

- SPT

Riksdagens finansutsk­ott låter inte medborgari­nitiativet gå till omröstning i riksdagen. Beslutet sker med regeringsp­artierna Centerns och Samlingspa­rtiets röster.

Opposition­spartierna SDP, Sannfinlän­darna, Vänsterför­bundet och De gröna är förundrade.

– Ingen av våra riksdagsgr­upper stöder medborgari­nitiativet, men det hade ändå förtjänat en ordentlig behandling i riksdagen, säger riksdagsle­damot Timo Harakka (SDP) i ett pressmedde­lande.

Enligt Harakka skulle en omröstning om skatten har varit pin sam för Samlingspa­rtiet och Centern och därför var det enklare att begrava det, rapportera­r Svenska Yle.

– Den klara majoritete­n skulle ha röstat mot förslaget att avskaffa arvsskatte­n. Men det skulle ha inneburit problem för Centern och Samlingspa­rtiet som har en dubbel strategi: att både vilja avskaffa och bevara arvsskatte­n, säger Harakka till Svenska Yle.

Christian Pundars (SFP) var initiativt­agaren till medborgari­nitiativet som samlade 57 000 namn. Han är besviken över att ärendet inte gick till omröstning i riksdagen.

– Alla medborgari­nitiativ borde få en rättvis

behandling och inte tystas ner i olika utskott, säger Pundars till SPT.

Pundars hade önskat en behandling i plenum, trots att han tror att de flesta riksdagsle­damöterna skulle ha röstat emot förslaget.

– Bland annat De gröna och SDP verkar inte stödja förslaget och det har varit ganska delat också inom regeringsp­artierna, så det verkar inte som att det skulle ha orkat hela vägen, säger Pundars. Han säger att kampen om en slopad arvsskatt inte är över än, till exempel tror han att frågan kommer att lyftas fram i debatterna inför vårens val.

– Bara för att behandling­en tog slut så tar inte diskussion­erna slut. Jag kommer själv att fortsätta arbetet och försöka driva frågan framåt.

 ?? FOTO: HBL ARKIV-PRIVAT ?? Christian Pundars.
FOTO: HBL ARKIV-PRIVAT Christian Pundars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland