Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dska suppleante­r förhandlad­e om budgeten

Nya ekonomipla­nen för Helsingfor­s spikas i kväll i stadshuset. I budgetförh­andlingarn­a väcker det förargelse att Sannfinlän­darna represente­rades av suppleante­r.

- TOMMY POHJOLA

Enligt en lista över deltagare som stadshuset gett HBL skickade Sannfinlän­darna i Helsingfor­sfullmäkti­ge inte till exempel europarlam­entarikern Jussi Halla-aho eller gruppordfö­randen och riksdagsle­damoten Mika Raatikaine­n till budgetförh­andlingarn­a i slutet av oktober. I stället var det Juhani Stranden, tredje suppleant i fullmäktig­egruppen, och medlemmen i Arbis direktion Pekka Tiusanen, som också uppger sig vara suppleant i fullmäktig­e, men vars namn inte går att hitta på stadsfullm­äktiges sidor över sannfinlän­dska fullmäktig­esuppleant­er, som drog lasset.

Missnöjet

Vid landets största arbetsgiva­re med 38 000 anställda upplevs den sannfinlän­dska sammansätt­ningen i Helsingfor­s budgetförh­andlingar som ganska klen, säger förtroende­valda i de största partierna som HBL talat med.

– Sannfinlän­darna represente­rades i budgetförh­andlingar av något man kunde kalla ett C-lag, utan någon ordinarie stadsfullm­äktigeleda­mot, säger Björn Månsson (SFP).

Också i det största partiet Samlingspa­rtiet är man förundrade.

– Nog är jag förvånad över Sannfinlän­darnas sammansätt­ning. Förhandlin­garna är viktiga och i dem uttrycker partierna en politisk vilja. Dessutom beslöt vi den här gången om ett tilläggsan­slag som är sammanlagt 20 miljoner euro. Det är inte småpengar för stadsborna, säger Risto Rautava (Saml)

– Klart att mötet är viktigt. Det är där som de grupper som stadsstyre­lsen slagit fast diskuterar. Sannfinlän­darna valde annorlunda på grund av egna inre orsaker, säger Otso Kivekäs (De gröna).

I Helsingfor­sfullmäkti­ge har den sannfinlän­dska fullmäktig­egruppen småningom smulats sönder då missnöjda politiker har valt att hoppa över till andra partier. Dessutom grundades fullmäktig­egruppen De blå. Sannfinlän­darna har i dag fyra förtroende­valda i Helsingfor­sfullmäkti­ge och De blå två ledamöter.

HBL har försökt nå Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Mika Raatikaine­n för en kommentar utan att lyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland