Hufvudstadsbladet

Kvinna häktad för massiv hundsmuggl­ing

Polisen misstänker att en kvinna olagligt fört in hundar till Finland och sålt dem vidare. Enligt polisen finns det skäl att misstänka att hundarna har lidit under transporte­n.

- SPT/HENRI FORSS

Birkalands tingsrätt häktade en kvinna misstänkt för bland annat grovt djurskydds­brott och bedrägeri på tisdagen. Fallet gäller införsel och försäljnin­g av tiotals hundar.

Kvinnan och hennes man tog in hundarna från Spanien. Paret har inte haft de dokument som krävs för att importera hundar och dessutom har hundarna behandlats på ett sätt som strider mot lagen.

– Det har funnits brister i transporte­n som antyder att hundarna har lidit, säger förundersö­kningsle daren, kriminalöv­erkommissa­rie Jari Kinnunen.

Hundarna har förts in i landet med flygplan och bil. Polisen misstänker att verksamhet­en började redan 2014 och totalt handlar det om tiotals hundar.

Bedrägerim­isstankarn­a hänger ihop med att hundarna har sålts som rashundar även om det inte varit fallet. Kvinnan hävdade att hundarna var av rasen American Bully, men det stämde inte. Hundarna har sålts för 1 000–1 200 euro per styck.

– Vi tog emot första polisanmäl­an i februari 2017 och inledde en utredning. Men sedan försvann de misstänkta till Spanien och utredninge­n stannade, säger Kinnunen.

Kvinnans man är inte finsk medborgare. Han befinner sig för tillfället i Spanien. Ursprungli­gen kom polisen paret på spåren efter att veterinärm­yndigheter­na slog larm.

Greps på flygplatse­n

Polisen grep kvinnan under helgen då hon anlände till Finland med flyg. Även då hade hon några hundar med sig.

Det är ovanligt att djurskydds­brott leder till häktning. Enligt Kinnunen måste man betrakta fallet som en helhet.

– Här ingår även tiotals bedrägerie­r, inte bara djurskydds­brott. Dessutom är maximistra­ffet för grovt djurskydds­brott ganska häftigt, så det är också en grund i sig.

Grovt djurskydds­brott kan ge upp till fyra år fängelse. Polisen fortsätter utreda fallet. Härnäst följer förhör med kvinnan.

– Så småningom blir det också aktuellt att begära handräckni­ng av den spanska polisen för att komma åt mannen, säger Kinnunen.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? ■ Hundarna har sålts som rashundar även om det inte varit fallet. Kvinnan hävdade att hundarna var av rasen American Bully, men det stämmer inte.
FOTO: PIXABAY ■ Hundarna har sålts som rashundar även om det inte varit fallet. Kvinnan hävdade att hundarna var av rasen American Bully, men det stämmer inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland