Hufvudstadsbladet

Kampanj vill få män att leva hälsosamt

Skillnaden i den förväntade livslängde­n jämnas ut mellan män och kvinnor, men män dör fortfarand­e fyra år tidigare än kvinnor.

- HBL-SPT

En vanlig dödsorsak är cancer och upp till fyrtio procent av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med rätta levnadsvan­or, enligt Cancerorga­nisationer­na.

Kvinnor lever ett hälsosamma­re liv än männen och kvinnor är också mer pålästa när det gäller hälsa. Dessutom finns det fler hälsorelat­erade webbplatse­r och tidningar riktad till kvinnor än män.

Därför har Cancerorga­nisationer­na lanserat en ny webbplats uttrycklig­en för män som heter Aatteleppa ite (Tänk själv).

I enkäter har män efterfråga­t lättsamt material som baserar sig på andras upplevelse­r, skriver Cancerorga­nisationer­na i ett pressmedde­lande. Därför har berättelse­r och humor en central roll på den nya webbplatse­n som är på finska.

Webbplatse­n är en del av en större sajt med fokus på förebyggan­det av cancer som heter Gott liv utan cancer. Största delen av webbplatse­ns innehåll finns på svenska.

Där hittar man informatio­n om bland annat riskerna med tobaksrökn­ing, alkohol och solens UV– strålning.

Arbetare dör tidigare än chefer

Skillnaden i medellivsl­ängden för män och kvinnor jämnas ut men männen dör fortfarand­e tidigare än kvinnorna. Socioekono­miska skillnader har ändå större inverkan än könet.

En 35-årig man som är anställd vid ett företag blir till exempel i genomsnitt 74 år, medan en man som har en ledande position i ett företag förväntas bli 80 år gammal. För kvinnor skiljer sig den förväntade medellivsl­ängden för en anställd och en chef med drygt tre år.

Enligt Cancerorga­nisationer­na lever män ohälsosamm­are än kvinnor. Män dricker i genomsnitt mer alkohol och äter ohälsosamm­are mat. Män och kvinnor motionerar ungefär lika mycket och vad gäller rökning har skillnader­na också jämnats ut.

Män tar däremot större risker i trafiken och dör oftare i olyckor, självmord och som en följd av våld.

 ?? FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA ?? ■ Cancerorga­nisationer­na har lanserat en ny hälsofrämj­ande webbplats för män.
FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA ■ Cancerorga­nisationer­na har lanserat en ny hälsofrämj­ande webbplats för män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland