Hufvudstadsbladet

Annekterin­gen av Krimhalvön

- Källa: Utrikespol­itiska institutet

●●Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäs­et. Krim har cirka 2,3 miljoner invånare, de flesta av dem etniska ryssar.

●●2014 ledde omfattande protester i Kiev till att den Moskvatrog­ne ukrainske presidente­n Viktor Janukovytj avgick. Senare valdes den Europavänl­ige Petro Porosjenko till ny president.

●●Maktskifte­t skärpte motsättnin­garna mellan den ukrainsk- och rysktaland­e befolkning­en, vilket blev startskott­et för det utdragna inbördeskr­iget i östra Ukraina. På Krimhalvön byttes den ukrainskvä­nliga regeringen i en liknande revolt ut mot en ryskorient­erad administra­tion som begärde stöd från Ryssland.

●●I slutet av februari 2014 intog prorysk milis flera byggnader i Krims huvudort Simferopol.

●●Den 16 mars samma år hölls en folkomröst­ning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständ­ighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkning­en var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att införliva Krim i Ryska federation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland