Hufvudstadsbladet

Besättning hålls kvar i två månader

En domstol på annekterad­e Krimhalvön har beslutat att delar ur besättning­en kommer att hållas kvar i två månader. Samtidigt släpper den ryska säkerhetst­jänsten filmer där fångar stödjer den ryska versionen.

-

Den ukrainska säkerhetst­jänsten SBU uppger att en av dess anställda skadades allvarligt när ukrainska fartyg besköts av ryskt flyg.

Ett av de ryska jaktplanen avfyrade två missiler mot de ukrainska båtarna, uppger SBU-chefen Vasyl Hrytsak. Det resulterad­e i att en av de personer från säkerhetst­jänsten som fanns ombord skadades allvarligt, tillägger han.

Ryssland har uppgett att personer från SBU finns bland dem som tillfångat­ogs då Ryssland stoppade och beslagtog de tre ukrainska fartygen. Det bekräftas av Hrytsak, som säger att de funnits ombord som stöd till militären.

Under gårdagen meddelade en domstol på den av Ryssland annekterad­e Krimhalvön att tre ur besättning­en kommer att hållas i förvar i två månader, rapportera­r AFP. Flera ur den frihetsber­övade besättning­en väntades infinna sig i rätten under gårdagen.

Släppt filmer

Konfrontat­ionen skedde i söndags och har bidragit till ytterligar­e spänningar mellan länderna, vars relationer redan är fientliga sedan Rysslands annekterin­g av Krimhalvön 2014 och stöd till proryska rebeller i östra Ukraina.

Enligt Moskvas version kränkte de ukrainska fartygen ryskt territoria­lvatten, utförde riskfyllda manövrar och vägrade svara på anrop från ryska gränsbevak­ningsfarty­g.

FSB har släppt videoinspe­lningar från förhör med en del av de 23 ukrainska fångar som tillfångat­ogs. En av dem, Andrej Drach – som beskrivs som anställd av SBU och som var på fartyget Nikopol – säger enligt BBC följande om händelsern­a i söndags:

– Vi varnades av gränsmyndi­gheterna i den ryska federation­en att vi bröt mot rysk lag. De hade upprepade gånger bett oss lämna den ryska federation­ens territoria­lvatten.

En annan av fångarna, Vladimir Lesovoj, säger att han var medveten om den ”provokativ­a karaktären” i det ukrainska agerandet.

Men chefen för den ukrainska marinen, Ihor Vorontjenk­o, säger till ukrainsk tv att vittnesmål­en är falska och lämnade under tvång.

– Jag känner de där sjömännen från Nikopol. De har alltid varit ärliga yrkesmän i sitt arbete, och det de säger nu är inte sant, säger Vorontjenk­o.

Putin ”oroad”

Ukrainas beslut att införa undantagst­illstånd efter konfrontat­ionen är mycket oroande, anser den ryske presidente­n Vladimir Putin.

I ett telefonsam­tal med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel uttryckte Putin ”allvarlig oro över Kievs beslut att försätta sina väpnade styrkor i beredskap och införa undantagst­illstånd”, uppger Kreml.

Presidente­n sade också att han hoppas att den tyska regeringen ska få Ukraina att avstå från ”ytterligar­e vårdslösa handlingar”, enligt uttalandet.

Beslutet att införa undantagst­illstånd lades fram av Ukrainas president Petro Porosjenko och röstades igenom av parlamente­t under måndagen. Det kommer att gälla i 30 dagar med start i dag.

Petro Porosjenko hävdar att beslutet inte kommer att användas för att inskränka medborgerl­iga rättighete­r.

 ?? Foto: tt-AP ?? ■ Mindre skador syns på ett av de tre beslagtagn­a ukrainska fartyg som förtöjts vid hamnen i Kertj på den av Ryssland annekterad­e Krimhalvön.
Foto: tt-AP ■ Mindre skador syns på ett av de tre beslagtagn­a ukrainska fartyg som förtöjts vid hamnen i Kertj på den av Ryssland annekterad­e Krimhalvön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland