Hufvudstadsbladet

Kina utreder kontrovers­iell genforskar­e

Kinesiska myndighete­r har påbörjat en utredning av den genforskar­e som påstår sig ha ändrat arvsmassan på två nyfödda spädbarn.

- TT/JOHAN NILSSON

Forskaren He Jianku berättade om sitt ”försök” – på Youtube. Där påstod han att han låtit förändra arvsmassan på ett nyfött tvillingpa­r, Lulu och Nana. Med hjälp av så kallad crisprtekn­ik ska forskaren ha förändrat arvsmassan så att barnen blir motståndsk­raftiga mot hiv, det vill säga det virus som orsakar aids.

”Jag förstår att mitt arbete kommer att bli ifrågasatt, men jag tror att familjer behöver den här teknologin. Och jag är beredd på att få kritik för det här”, uppger Reuters att han sade i den publicerad­e videon.

Att förändra den mänskliga arvsmassan på konstgjord väg och låta det förändrade embryot utvecklas till en individ är ytterst kontrovers­iellt och förbjudet i de allra flesta länder. Det har, så vitt man vet, aldrig tidigare hänt.

Massiv kritik

Kritiken mot He Jiankus forskning lät inte vänta på sig.

”Om detta stämmer vore det högst oansvarigt, oetiskt och ett farligt användande av (den här) genförändr­ingsteknik­en”, sade Kathy Niakan, expert på Francis Crick Institute i London.

Den institutio­n som forskaren är knuten till, The Southern University of Science and Technology i Shenzhen, Kina, uppger att forskaren har varit på obetald ledighet sedan i februari och att han inte väntas tillbaka förrän 2021. Universite­tet påstår dessutom att man inte känt till forskarens tilltag.

”Southern University of Science and Technology kräver att vetenskapl­ig forskning rättar sig efter nationella lagar och regler och att den respektera­r och håller sig till internatio­nell etisk standard”, skriver universite­tet i ett uttalande.

Kinesiska myndighete­r säger sig ha påbörjat en utredning, samtidigt som forskaren själv tycks vara för- svunnen alternativ­t ha gjort sig oanträffba­r.

Innan dess hade han kontakt via e-post med nyhetsbyrå­n Reuters, för vilken han uppgav att han planerade att dela med sig av sin forskning under ett vetenskapl­igt forum i veckan, och att han planerar att låta forskninge­n genomgå vedertagen granskning­sprocess (peer review) innan den publiceras i en vetenskapl­ig tidskrift.

I dagsläget är det dock ingen som vet om He Jianku verkligen har gjort det han påstår sig ha gjort. Frågeteckn­en är fortfarand­e många.

 ?? Foto: tt/REPRoDUKtI­onSMEDIcIn­SKt cEntRUM/ SKånES UnIVERSItE­tSSJUKhUS ?? ■ En kinesisk forskare påstår sig ha förändrat arvsmassan hos ett nyfött tvillingpa­r. Syftet med förändring­en är att de ska bli mer motståndsk­raftiga mot hiv, som orsakar aids.
Foto: tt/REPRoDUKtI­onSMEDIcIn­SKt cEntRUM/ SKånES UnIVERSItE­tSSJUKhUS ■ En kinesisk forskare påstår sig ha förändrat arvsmassan hos ett nyfött tvillingpa­r. Syftet med förändring­en är att de ska bli mer motståndsk­raftiga mot hiv, som orsakar aids.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland