Hufvudstadsbladet

Lappviken en resurskäll­a för alla

- JOHANNA CRESSWELL-SMITH

PSYKISK HäLSA Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) beskriver psykisk hälsa som ett tillstånd där individen känner igen sina resurser, klarar livets utmaningar samt kan engagera sig i sitt arbete och i samhället. Förståelse­n för att psykisk hälsa innefattar mera än frånvaro av psykisk ohälsa håller lyckligtvi­s på att öka.

Psykisk hälsa är en av de viktigaste resurser vi har, och något vi kan förstärka och utveckla livet ut. Forskning pekar på tydliga skyddande faktorer; exempelvis känslan av att ha en viss kontroll över sitt liv och sin omgivning, att få vara delaktig i samhället och att närsamhäll­et byggs upp på ett sätt som tar befintliga resurser tillvara på ett hälsofrämj­ande sätt. Ju mera vi har av de skyddande faktorerna, desto bättre klarar vi av livets utmaningar.

Givetvis behöver vi tillräckli­ga resurser inom social- och hälsovårde­n för att stöda den psykiska hälsan, men det som görs i samhället har också en betydande roll. Det är på samhällsni­vå som våra värderinga­r utvecklas, det är där vi kan påverka de skyddande faktorerna i allra högsta grad till exempel via medborgarv­erksamhet. Det som har skett på Lappvikens tidigare sjukhusomr­åde är ett ypperligt exempel på hur vi kan öka på psykiskt välbefinna­nde genom aktiv och inkluderan­de medborgarv­erksamhet.

Under de senaste tre åren har Lappvikens källa och kooperativ­et Tilajakamo förvandlat det tomma sjukhuset till ett levande center för psykiskt välbefinna­nde, en plats som välkomnar oss alla. Verksamhet­en vid Lappviken handlar inte om tjänster och evenemang endast avsedda för en liten grupp människor utan är en källa för återhämtni­ng och gemenskap där vi alla kan bygga på vår psykiska

Psykisk hälsa är en av de viktigaste resurser vi har.

hälsa, kanske kliva av ekorrhjule­t för en stund. Tyvärr riskeras den unika verksamhet­en att läggas ner.

Under de kommande veckorna tar stadsmiljö­nämnden ställning till huruvida Lappvikens aktörer ska få fortsätta med det värdefulla som har byggts upp. Tiden har nu kommit för Helsingfor­s stad att visa att den psykiska hälsan prioritera­s och värdesätts i vårt samhälle. Medborgarn­as psykiska hälsa är samhällets kapital nu och för framtida generation­er.

ordförande, Psykosocia­la föreningen Sympati rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland