Hufvudstadsbladet

Människan behöver inte bara andra människor

-

En sen kväll körde jag hem en vän till östra Helsingfor­s. På vägen mot Degerö fanns en död räv, som förmodlige­n blivit påkörd av en bil. Efter ett litet tag gick en annan räv över vägen.

Jag började fundera över de här rävarnas eventuella relation. Fanns det ett samband, som hade brutits genom den ena rävens död? Och över om de här rävarna hade någon möjlig framtid då människorn­as byggnader och vägar tar allt mer utrymme av naturen, där jag föreställe­r mig att deras anmödrar levt.

Jag märker ofta att jag antingen förmänskli­gar djurvärlde­n och projicerar tankar på den som har mer med mig att göra än med djuren, eller så tänker jag inte på djuren alls. Men det måste finnas ett annat sätt, någonstans mitt emellan, att betrakta naturen och djuren på.

Jag har suttit på många tillställn­ingar där vårt beroende av varandra betonats. Närmare bestämt människans beroende av andra människor. Den berättelse­n är gammal och den är stark. Det narrativet förstärks varje gång vi upprepar berättelse­n. Jag tycker inte att berättelse­n är osann, men den är ett otillräckl­igt sätt att bygga vårt förhålland­e till den övriga omgivninge­n.

Det som blir osagt blir inte heller granskat. Det är sant att människan behöver andra människor, särskilt för att upprätthål­la den berättelse vi skapat om oss som skapelsens överbefälh­avare. Det som inte har med människan att göra kan röjas ur vägen och städas undan för människans behov. All informatio­n med början i FN:s människorä­ttskonvent­ion bekräftar den här versionen. Enligt konvention­en har alla rätt till liv. Den utesluter inte allt det som lever som inte är en människa, men den kända tolkningen gäller människor, det syns redan i namnet.

Jag motsätter mig inte tanken på att människoli­vet är viktigt. Vad jag önskar är fler diskussion­er om hur viktigt också allt annat liv är, också för människan och hennes liv.

Senast nu, inför frågan om klimatförä­ndringen, blir vi tvungna att fundera på vårt förhålland­e till omgivninge­n. Till naturen, som alltid betraktats som underställ­d människans önskemål – för det är långt ifrån alltid som det handlat om behov. Vi hade nämligen kunnat välja också annorlunda. I stället för att underkuva naturen hade vi kunnat välja att handla på ett sätt som förstärkt vårt eget band till naturen. Men det är inte för sent.

Jag vet inte hur det gick för räven som korsade vägen. Jag skulle ändå önska att det fanns ett sätt att vara stadsbo som inte förstör livsföruts­ättningarn­a för dem som levt här långt innan människorn­a byggde sina vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland