Hufvudstadsbladet

Svårtolkat om pensioner

- JERKER ÖRJANS Mariehamn

PENSIONER I sin insändare

”Förblindas inte av de höga arbetspens­ionsfonder­na” höjer Peter Rehnström ett varningens finger mot Leif Jansson och andra som tror att arbetspens­ionsfonder­nas pengar räcker till pensionshö­jningar utöver det nu använda indexet (HBL 22.11). Insändaren lämnar emellertid bort en viktig faktor ur kalkylen.

Rehnström skriver att arbetsgiva­rnas och arbetstaga­rnas sammanlagd­a pensionsav­gifter räckte till för att betala pensionern­a fram till 2013. Efter det har det gått ut mer än det kommit in. Han konstatera­r också att pensionsfo­ndernas sammanlagd­a tillgångar uppgår till 200 miljarder euro, men gör inget försök att uppskatta hur detta kapital förräntar sig.

En av flera forskare som intressera­t sig för de riktigt stora fondernas tillväxt är Thomas Piketty i sin bok Kapitalet i tjugoförst­a århundrade­t. Insynen i dessa fonder är som regel begränsad, men de 800 privata amerikansk­a universite­ten är ett undantag. Piketty visar att de 500 minsta universite­ten, med fonder mindre än 100 miljoner dollar, under tiden 1980–2010 växte i snitt 6,2 procent per år netto (inflation och förvaltnin­gskostnade­r avdragna) medan

de största, Harvard, Yale och Princeton med förmögenhe­ter i storleksor­dningen en tiondel av de finska pensionsfo­nderna, växte med drygt 10 procent per år. Också för de mellanstor­a universite­ten gäller att ju större fonder desto snabbare tillväxt. Medeltalet för alla universite­t är 8,2 procent årlig tillväxt.

Också med en avkastning på 7 procent växer de finska pensionsfo­nderna snabbt.

Det är inte för mig att säga hur de finska pensionsfo­nderna skall förvaltas, men den som disponerar över 200 miljarder euro bör ha råd att hålla sig med kapitalför­valtare av lika hög klass som Yales och Harvards. Hur detta enorma kapital förräntar sig är en viktig del av pensionsek­vationen och kan därför inte lämnas obeaktad. Rehnström avfärdar emellertid saken med en klackspark: ”De placerade medlen har oftast gett en reell avkastning, dock inte alltid och hur framtiden ser ut vet nog varken Jansson eller jag.”

Rehnströms inlägg hjälper inte HBL:s läsare, men jag vågar nog skriva på Janssons och andra pensionäre­rs medborgari­nitiativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland