Hufvudstadsbladet

Varför förlorade Samlingspa­rtiet vd-posten?

- KRISTER A. MARTELL Mariehamn

BRYGGERIFö­RBUNDET Förra veckan utnämndes Riikka Pakarinen till Finlands bryggerifö­rbund rf:s nya verkställa­nde direktör. Hon verkar nu som statsminis­ter Juha Sipiläs specialråd­givare. Medierna har upprepat pressmedde­landet som Finlands regering och bryggerifö­rbundet sänt ut och ingen har höjt på ögonbrynen.

Vd-posten har varit ledig sedan den 1 maj när Elina Ussa (Saml) lämnade posten och hon igen har arbetat som specialråd­givare åt nuvarande presidente­n Sauli Niinistö när han var finansmini­ster. Ussas två föregångar­e i förbundet kom också direkt från Samlingspa­rtiets partikansl­i. Vad har hänt när Samlingspa­rtiet har blivit av med eller gett vdposten till Centerpart­iet? Har det något att göra med förändring­en i alkohollag­en? Vd-posten har varit obesatt under en ganska lång period så det verkar som om ”kohandeln” har dragit ut på tiden.

Professor Ari Salminen vid Vasa universite­t har forskat i strukturel­l korruption och kommit fram till att det förekommer även i Finland. Han

konstatera­r att det finns en fara för att allmänhete­n tappar förtroende­t både för det offentliga och privata institutio­nerna. Det är därför oroväckand­e att ingen verkar ha reagerat på denna utnämning. Är dessa utnämninga­r och avhopp i landet så vanliga att ingen mera reagerar?

Medlemmarn­a i bryggerifö­rbundet är såklart oroade över framtiden eftersom den yngre generation­en verkar välja även andra producente­rs produkter framför dess massproduc­erade drycker. Jag har frågat Alexander Stubb vilket kriteriet är för att få vd-posten vid förbundet och han svarade att det är enbart kompetens. Saknades det kompetens inom Samlingspa­rtiet eller varför har man blivit av med vdposten?

När ett monopol eller en kartell blir utmanad i Finland kan man vara säker på att landets regering och president ställer upp för att ställninga­rna skall kunna bevaras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland