Hufvudstadsbladet

Svenska stjärnan Bella Gulldén: Klart att fotskadan är frustreran­de

Nyckelspel­aren framför andra har gjort få minuter på handbollsp­lanen de senaste sju veckorna. Den fotskadade svenska världsstjä­rnan Bella Gulldén lär antagligen få leva med smärtan under EM i Frankrike.

- TT/DANIEL KIHLSTRöM

Mittnian Bella Gulldén, 29, har varit en centralfig­ur i det svenska landslaget ända sedan mästerskap­sdebuten i Peking-OS 2008, men inför stundande EM i det nya hemlandet Frankrike störs Sveriges och Gulldéns uppladdnin­g kraftigt av spelmotorn­s fotskada.

– Det här mästerskap­et får ju en lite annan utgångspun­kt än vanligt och det är klart att det är frustreran­de, säger 29-åringen till TT.

”Inte så mycket smärta”

Årets EM blir Gulldéns 13:e mästerskap i karriären – ingen i Sverige har gjort fler på damsidan.

Två gånger tidigare har uppladdnin­gen störts av skador. Inför hemma-EM 2016 var det en lättare lårskada, som Gulldén drabbades av en vecka före premiären. Inför VM i Brasilien 2011 åkte hon under hösten på en fraktur i högerhande­n, hon fick klartecken för spel två veckor före premiären.

– Handfraktu­ren var ju inte heller någon höjdare, men då var det inte så mycket smärta, säger Gulldén.

När Sverige den gångna helgen EM-genrepade över två möten mot Montenegro (dubbla förluster) blev det spel i totalt 20 minuter, men eftersom hon endast var med i anfallsspe­let var den effektiva tiden på planen kortare än så. Fotskadan ådrog hon sig i mitten av oktober. Under närmare fem veckor har det mest blivit pass i gymmet och på träningscy­keln.

”Jag hatar att cykla”

– Hade det varit handen hade man ju fått springa och göra allting, men när det är foten så är det väldigt tråkigt. Och jag hatar att cykla! Men jag fick några spinningpa­ss av en jag känner i Partille och det har ändå hjälpt mig att hålla mig lite i form och ta ut mig lite.

Det kändes ”inte helt hundra” under det första mötet med Balkanlage­t, men i genrepet i söndags var rörlighete­n bättre. I samband med matcherna uteslöt hon inte att ta smärtstill­ande under mästerskap­et.

– Det är väl klart att jag kan det. Adrenalin tar väl över också.

Flyttat till Frankrike

Efter en succéartad treårssejo­ur i rumänska Bukarest – där hon tog en Champions League-titel (2016), tre rumänska ligaguld och tre inhemska cuptitlar – anslöt Gulldén i somras till storsatsan­de Brest vid den franska Atlantkust­en. Klubben satsar på att vinna Champions League i framtiden.

– Det tog lång tid innan jag bestämde mig för en flytt. Det var hela det här projektet med Brest som lockade. Jag behövde ny motivation och projektet är lite detsamma som Bukarest hade när jag kom dit.

”Helst guld”

Efter drygt en vecka på svensk mark är det dags för Gulldén att återvända till Frankrike under onsdagen. Under 29-åringens landslagse­ra har Sverige tagit sina enda medaljer på

damsidan – EM-silver 2010 och EMbrons 2014 – och nu drömmer Gulldén om en ny framgång. Det var ju nära redan förra året i VM, men då föll Blågult i bronsmatch­en mot Nederlände­rna.

– Det är ju en medalj man krigar för och jag vet inte hur många år jag har kvar. Det hade varit väldigt skönt att ta en medalj till. Och helst guld då, säger Bella Gulldén med ett leende.

Sverige inleder EM mot Danmark på fredag.

 ?? FOTO: TT/ADAM IHSE ?? ■ Spelmotorn Bella Gulldén störs av en fotskada inför stundande handbolls-EM i Frankrike.
FOTO: TT/ADAM IHSE ■ Spelmotorn Bella Gulldén störs av en fotskada inför stundande handbolls-EM i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland