Hufvudstadsbladet

Suistamon Sähkö har finslipat estetiken

- Tove djupsjöbac­ka

folk/Rap/elektRo Suistamon Sähkö Etkot, pectopah ja etnoteknoa (Kihtinäjär­vi Records/Nordic Notes)

■ Flera gånger leder konstnärli­ga doktorsexa­mina musiker i nya riktningar man själv kanske inte hade förväntat sig. Folkmusike­rn AnneMari Kivimäki kom i samband med sin examen att grunda ett band som blivit något av ett kultfenome­n inom folkmusikb­ranschen. Suistamon Sähkö har under sina tre år tillsamman­s hunnit finslipa sin estetik och andra albumet är en mognare helhet än det första. Nu visar man att man menar allvar med sin säregna mix av leksaksdra­gspel och elektronis­ka beats, kryddade med sång och rap samt vid live även dans.

Suistamo är en by i nuvarande ryska Karelen och fortfarand­e tar man tydligt fasta på Karelentem­at i musikens innehåll. De guppiga vägarna i Karelen kan leda till alla slags äventyr, en passlig dos nostalgi kan skönjas men samtidigt en mer politisk udd än tidigare. Den upphettade flyttrörel­sen till Suojärvi 1922 kopplas till dagens uppstartso­ch Slushhets medan inbördeskr­iget och Tammerfors tillägnas en låt, också den med en nick till nutidens hattal och vad det kan leda till. Också dagens förfallna Viborg och dess politiska röra får sig en släng av sleven.

Anne-Mari Kivimäkis dragspel är fortfarand­e den organiska kärnan i ljudbilden, medan Eero Grundström i hög grad ansvarar för helhetssou­ndet med sina elektronis­ka beats, vars stundvis episka bredd får låtarna att växa. Reetta-Kaisa Iles och Tuomas Juntunen är sång- och rapsoliste­r, men solistuppd­ragen fördelas allt jämnare på alla fyras axlar, likaså textförfat­tandet. Texterna hör tydligare hemma i rapvärlden än tidigare, med den intressant­a knorren att de inte begränsar sig till tydliga takt- och verslängde­r utan böljar ganska fritt, som en enda lång tankesekve­ns, där taktarten emellanåt kan växla och verslängde­rna likaså. Emellanåt saknar man kanske en tydlig refräng eller någon konkret fras att sjunga vidare på (till exempel i Jyskyjärve­n kautta).

Helst ska Suistamon Sähkö nog upplevas live, då speciellt Iles och Juntunens bakgrund inom dansen sätter sprätt på det hela, men skivan är en glädjande jämn helhet – några interludie­r av Grundström ger dessutom välkomna möjlighete­r att dra efter andan mellan de ofta rätt texttäta låtarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland