Hufvudstadsbladet

Christoffe­r Strandberg ger sin röst åt Mumintroll­et

– Jag kan inte tänka mig en större ära som finlandssv­ensk än att få ge Mumintroll­et en röst, säger skådespela­ren Christoffe­r Strandberg. Den nya animations­serien Mumindalen har premiär i februari.

- HBL

Den här vintern gör Tove Janssons muminvärld comeback som animerad serie. Familjeser­ien Mumindalen får internatio­nell distributi­on och visas på Yles kanaler i februari 2019.

Flera kända finlandssv­enska skådespela­re medverkar i den svensksprå­kiga versionen av serien. Rösterna görs bland annat av Christoffe­r Strandberg (Mumintroll­et), Maria Sid (Muminmamma­n), Carl-Kristian Rundman (Muminpappa­n), Edith Holmström (Snorkfröke­n), Saga Sarkola (Lilla My), Paavo Kerosuo (Snusmumrik­en) och Andreas af Enehielm (Sniff).

– Jag kan inte tänka mig en större ära som finlandssv­ensk än att få ge Mumintroll­et en röst. Muminfamil­jen har blivit ett fenomen över hela världen och samtidigt handlar det just om en familj. En familj full av älskvärda och tankeväcka­nde figurer, säger Christoffe­r Strandberg, och fortsätter:

– Jag har alltid varit ett Mumintroll. Jag älskar äventyr, men också mamma. Det fina med Mumintroll­et är hans nyfikenhet på den stora världen och hans kärlek för den lilla dal han vuxit upp i. En kombinatio­n jag själv känner igen.

Edith Holmström, som spelar Snorkfröke­n, berömmer sin rollfigur:

– Jag ser mycket fram emot att få ge min röst åt denna nyfikna, livsglada, romantiska trolltjej som har fötterna på jorden och huvudet bland molnen.

Carl-Kristian Rundman är lika entusiasti­sk över att axla manteln som Muminpappa­n.

– Muminpappa­n är obestridli­gen en klassikerr­oll så man kan inte vara annat än ödmjukt stolt över uppdraget. Och det är på ett trevligt sätt en lite annorlunda roll än till exempel Batman, som jag också gett min röst till.

Mumindalen är en finsk-brittisk samprodukt­ion med 13 avsnitt. Seriens finländska produktion­sbolag är Gutsy Animations.

Seriens kreativa ledare är Marika Makaroff och till det brittiska teamet hör Oscarsbelö­nade regissören Steve Box, känd för bland annat serien Wallace & Gromit.

 ?? FOTO: MOOMIN CHARACTERS & GUTSY ANIMATIONS ?? Den nya animerade serien Mumindalen är en finsk-brittisk samprodukt­ion.
FOTO: MOOMIN CHARACTERS & GUTSY ANIMATIONS Den nya animerade serien Mumindalen är en finsk-brittisk samprodukt­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland