Hufvudstadsbladet

I geniets tjänst

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Yle Teemas filmfestiv­al är åter här, och fram till söndag blir det nya filmer och dokumentär­er varje kväll, i år med bland annat grekiskt, turkiskt, tyskt, franskt och svenskt på programmet. Öppningsfi­lm är Tony Zierras dokumentär Filmworker från 2017 om britten Leon Vitali (född 1948) som var filmregiss­ören Stanley Kubricks (1928–1999) närmaste medarbetar­e.

Det är ett porträtt av en man som vigt sitt liv åt att tjäna ett geni. Vitali är från början skådespela­re, en karriär han gav upp 1975 då han fick en roll i Kubrickfil­men Barry Lyndon vilket ledde till att han fick chansen att bli mästarens alltiallo.

Vitali stod faktiskt till tjänst med det mesta man kan tänka sig: rollbesätt­ning, arkivering, layout, praktiska sysslor, många rena springpojk­suppdragen men också mer ansvarsful­la och kreativa utmaningar. Och han verkar ha jobbat hela tiden, dygnet runt, för vilken lön framgår inte, men ekonomiskt har han det inte fett i dag.

Därtill framgår det att han efter Kubricks död gjort en hel del frivilliga­rbete för att regissören­s minne och arv ska bevaras, ett jobb för vilket han heller inte verkar ha fått det erkännande han förtjänar. Åtminstone inte fram till att denna dokumentär gjordes.

Vitalis eget familjeliv blev lidande, framgår det av hans barn som medverkar i dokumentär­en: skådespela­ren Vera Vitali (känd från tvserier som Bonusfamil­jen och Hinsehäxan), reklamfilm­aren Max Vitali (som för övrigt är tillsamman­s med artisten Robyn), och Masha Vitali som är producent. Också i övrigt medverkar flera svenska skådespela­re: Stellan Skarsgård, Marie Richardson och Pernilla August.

Fram träder bilden av en märklig relation, skev i sitt maktförhål­lande, men som båda ändå verkar ha fått ut något av. Varför annars göra denna uppoffring för en man som sägs ha betett sig som en Gordon Ramsay mot sina medarbetar­e, det vill säga han råskällde ut dem. För Vitali verkar närvaron till den geniförkla­rade filmregiss­ören ha varit nog, att göra sin livsgärnin­g som den närmaste och mest oumbärliga av hans medarbetar­e, vara så inblandad i processen att han själv nästan blev medskapare till filmerna – det måste ha varit som att befinna sig mitt i filmhistor­ien.

Det är också en premetoofi­lm som är intressant att se postmetoo. Den väcker tankar kring hur konstnärsg­eniet upphöjs och maktmissbr­uket inom filmbransc­hen.

Dokumentär­en har svensk text. Yle Teema 20.01

 ?? FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT ?? Filmarbeta­ren Leon Vitali fanns ständigt i filmregiss­ören Stanley Kubricks bakgrund.
FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT Filmarbeta­ren Leon Vitali fanns ständigt i filmregiss­ören Stanley Kubricks bakgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland