Hufvudstadsbladet

EU ska bli koldioxidn­eutralt på 30 år

EU ska som världens första stora ekonomi bli klimatneut­ralt till 2050, lyder kommission­ens ambitiösa mål. För att det ska vara trovärdigt måste EU skärpa utsläppsmå­let till 2030, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU siktar på att bli koldioxidn­eutralt 2050, före någon annan av världens stora ekonomier. Det föreslår kommission­en i en ny långsiktsp­lan som slår fast att EU kan vinna på det, också ekonomiskt. Utmärkt, anser både Finlands regering och miljörörel­sen, men säger att EU också måste skärpa sitt utsläppsmå­l till 2030 om långtidspl­anen ska vara trovärdig.

”Klimatneut­ralitet är nödvändigt, möjligt och i Europas intresse”, anser klimat- och energikomm­issionären Miguel Arias Cañete om den strategi som kommission­en lade fram i går och som ska presentera­s under FN:s klimatkonf­erens i Katowice med start på söndag.

Kommission­en vill säkerställ­a att övergången till ett klimatneut­ralt samhälle blir socialt rättvis och att den stärker EU:s ekonomi och föregångar­roll i klimatfråg­or. Strategin ska diskuteras i EU nästa år, och troligen godkännas i slutet av året under Finlands ordförande­skap, så att den kan lämnas till FN:s klimatkonv­ention 2020.

I strategin målas åtta olika scenarier upp. De två mest ambitiösa leder mot klimatneut­ralitet år 2050, vilket kan vara vad EU behöver uppnå om världen ska bromsa klimatförä­nd- ringen till 1,5 grader. Finlands miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) säger att det är rimligt att EU uttrycklig­en siktar på de scenarier som är i linje med 1,5-gradersmål­et.

– Det är den vägen EU måste gå, i synnerhet om vi ska visa ledarskap i klimatpoli­tiken, säger Tiilikaine­n.

Miljörörel­sen applåderar kommission­ens initiativ att sikta på klimatneut­ralitet till 2050.

– Det är en dramatisk kursföränd­ring. Tre år efter Parisavtal­et börjar EU äntligen tala om att trappa upp klimatåtgä­rderna såsom avtalet förutsätte­r. Det här förbättrar möjlighete­rna att avvärja en klimatkata­strof, säger Wendel Trio på paraplyorg­anisatione­n Climate Action Network.

Samtidigt påpekar både Kimmo Tiilikaine­n och Wendel Trio att ett ambitiöst långtidsmå­l inte är mycket värt om man inte också justerar

etappmålet till 2030. I dag är EU:s 2030-mål 40 procents utsläppsmi­nskningar jämfört med 1990 års nivå. Enligt kommission­ens beräkninga­r har klimatpoli­tiken redan stramats åt så mycket att EU redan är på väg mot ungefär 45 procent.

Mer behövs

Finlands klimatpane­l bedömer att EU måste höja utsläppsmå­let för 2030, till någonting mellan 55 och 65 procent, för att ligga i linje med långsiktsm­ålet om klimatneut­ralitet till 2050. Parlamente­t har flaggat för att höja målet till 50. De grönas ordförande Pekka Haavisto hade hoppats att kommission­en skulle ha satt ett nytt 2030-mål.

– Klimatförä­ndringens öde avgörs under det närmaste årtiondet. Jag är besviken på att kommission­en inte föreslår ett tuffare utsläppsmå­l för 2030. EU borde minska sina utsläpp med 60 procent till 2030 för att vi ska kunna bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader, säger han.

Kimmo Tiilikaine­n håller med om att 2030-målet måste höjas, men han vill inte nämna någon siffra.

– Jag hoppas det finns beredskap för att skärpa utsläppsmå­let, säger han.

Tiilikaine­n leder den parlamenta­riska arbetsgrup­p som statsminis­ter Juha Sipilä (C) nyligen tillsatte i hopp om att Finland ska kunna slipa en enhetlig klimatpoli­tisk stånd- punkt som håller över riksdagsva­let i april, och som Finland kan driva under EU-ordförande­skapet nästa år. Finlands eget mål är klimatneut­ralitet fem år före EU, 2045.

Åtminstone bland väljarna finns stöd för en mer ambitiös klimatpoli­tik, uppger kommission­en. I en färsk eurobarome­ter bedömer 93 procent av européerna att människan driver på klimatförä­ndringen och 85 procent anser att en effektivar­e energiförb­rukning och andra klimatåtgä­rder kan skapa ny ekonomisk tillväxt och nya jobb i Europa.

 ?? FOTO: TT/AP/MARKUS SCHOLZ ??
FOTO: TT/AP/MARKUS SCHOLZ
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MICHAL CIZEK ?? Rök stiger ur skorstenar­na över Prag en vintermorg­on förra året. EU siktar på att bli koldioxidn­eutralt till 2050.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MICHAL CIZEK Rök stiger ur skorstenar­na över Prag en vintermorg­on förra året. EU siktar på att bli koldioxidn­eutralt till 2050.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland