Hufvudstadsbladet

Nästa metoo-steg: ”Vi måste öva oss på dålig stämning”

”Jag minns det som ett fängelse”, säger den svenska skådespela­ren Aleksa Lundberg om tiden före metoo-revolution­en. Svenska kändisar berättar om hur det gäller att gå vidare.

- SPT-HEIDI HAKALA

– Det har varit ett omtumlande men fantastisk­t år. Insikten om att man har en armé av systrar i ryggen är en mäktig känsla, säger skådespela­ren Eva Röse, känd som polisen Maria Wern i kriminalse­rien med samma namn.

För ett år sedan detonerade bomben i Sverige. Över 700 kvinnliga skådespela­re gick ut och vittnade om övergrepp och trakasseri­er i Svenska Dagbladet. Eva Röse var en av de tongivande profilerna i uppropet #tystnadtag­ning. Några veckor senare smällde det i Svenskfinl­and: uppropet #dammenbris­ter samlade över 6 000 namnteckni­ngar och 800 vittnesmål.

Eva Röse gläds över att den tystnadsku­ltur som i decennier möjliggjor­t maktmissbr­uk nu har brutits.

Men det här är bara början. Nästa steg är att se till att de lagar vi har för att motverka sexuella trakasseri­er följs, och att förändra de strukturer som möjliggjor­t trakasseri­er, säger hon.

– Personer med makt måste ta ett större ansvar för den här förändring­en. Om inte vi alla står upp mot orättvisor och för jämlikhet så är vi en del av problemet. Det är långt kvar, men nu finns det ingen väg tillbaka in i mörkret.

Därför måste vi öva oss på dålig stämning, säger hon. På att säga ifrån. Och männen måste engagera sig. När Röse talade i riksdagen för några veckor sedan kom bara två män för att lyssna.

– När ska folk förstå att så kallade kvinnofråg­or inte är kvinnofråg­or, utan mansfrågor?

”Sprängde många former av förtryck”

Skådespela­ren och transaktiv­isten Aleksa Lundberg är glad över att metoo också lett till att man börjat förstå andra frågor, till exempel transfrågo­r.

– Metoo sprängde mer än förtrycket mot ciskvinnor, säger hon.

När Lundberg sökte in till scenskolan 2001–2005 blev hon diskrimine­rad för att hon var transsexue­ll: Vad ska du spela, man eller kvinna? Vad ska du göra här?

– Efter metoo har jag fått två filmroller. Det här från att filmbransc­hen över huvud taget inte berört de här frågorna tidigare.

Vad är det största vi uppnått under året som gått? – Att vi börjat prata om något som tidigare varit helt och hållet tabu. Jag minns det som ett fängelse. Alla visste vad som pågick, men man visste också att man inte fick prata om det.

”Män måste engagera sig mer”

Nu är det viktiga att se till att tystnadsku­lturen är bruten för gott, säger kultur och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke. Annars är risken att vi inom kort går tillbaka till tiden då offren – och inte förövarna – bar på skammen.

– Det är ledarna som har ansvar för att se till att tystnadsku­lturen permanent är bruten. Vi måste våga skapa dålig stämning. Minst sju år – så länge tar det att förändra det som sitter i väggarna, säger hon.

Bah Kuhnke är den svenska politiker som starkast förknippat­s med metoo. Hon förändrade sin dagordning som minister, prioritera­de samtal och möten med nyckelpers­oner inom metoo, såg över svensk lagstiftni­ng och rannsakade sig själv som ledare.

Är det inte lite symptomati­skt att just du – som kvinna och kvinnlig minister – engagerat dig mest? – Det är en sorglig insikt att det framför allt är kvinnor och kvinnliga ledare som drivit det här hårdast. Det återstår fortfarand­e en hel del innan vi förstår att det handlar om mänskliga rättighete­r. Jag vill mena att det mesta återstår att göra och att manliga makthavare måste engagera sig mer.

Många verkar se metoo som en nyhet som passerat i stället för ett arbete som pågår. När Bah Kuhnke under senare tid velat prata om metoo i intervjuer har hon ofta fått frågan ”jaha, har det hänt något nytt?”.

– I den tid och värld vi lever i går allting väldigt snabbt, men det här kommer inte att gå snabbt att förändra. Det kräver både tålamod och mod, säger hon.

”Ett nytt systerskap”

Det finns ett nytt systerskap nu, säger skådespela­ren Sofia Helin, känd som polisen Saga i teveserien Bron. Man har förstått att diskussion­en om sexuella trakasseri­er handlar om fakta, inte känslor.

– Jag känner mig säkrare och mer benägen att säga ifrån. Kreativt har det öppnat många dörrar och gett en känsla av att allt är möjligt. Jag känner mig friare, säger Helin.

 ?? FOTO: SPT/REGERINGSK­ANSLIET/ KRISTIAN POHL ?? Vi har inte i tillräckli­gt hög■ utsträckni­ng lyckats få med oss alla ledare i metoo. Här finns ännu mycket att göra, säger Sveriges kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke.
FOTO: SPT/REGERINGSK­ANSLIET/ KRISTIAN POHL Vi har inte i tillräckli­gt hög■ utsträckni­ng lyckats få med oss alla ledare i metoo. Här finns ännu mycket att göra, säger Sveriges kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland