Hufvudstadsbladet

Missionär anklagar Malaysia för tortyr

Det var en grupp segervissa missionäre­r som anlände till Helsingfor­s-Vanda flygplats i går. Bland de skanderand­e anhängarna syntes kristna aktivister och de sannfinlän­dska riksdagsle­damöterna Laura Huhtasaari och Mika Niikko.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Fyra finländare anhölls av polisen i Malaysia förra veckan när de missionera­de den kristna tron för landets muslimer. Kristen mission är olaglig i Malaysia och kan bestraffas med fängelse i upp till fem år.

Efter åtta dagar i fängelse frigavs de finländska missionäre­rna på måndagen. Två dagar senare återvänder de till fosterland­et.

– Välkommen till Finland! Jesus älskar dig, ropar de kristna aktivister­na till förvirrade utländska turister som anländer till flygplatse­ns ankomsthal­l.

Bland missionäre­rnas anhängare finns bland annat representa­nter från Joosuan Missio, kristdemok­rater och sannfinlän­dare.

– Den gemensamma nämnaren är att vi alla tror på Jesus Kristus. Tron förenar. Här finns olika församling­ar och alla möjliga politiska färger är företrädda, säger Juhani Stavczewsk­y.

Hans munkjacka bär bibelcitat­et ”Jag är vägen, sanningen och livet”.

– Här får du en broschyr. Det är helt lagligt att dela ut dem här i Finland, säger han och ler underfundi­gt.

”Vi blev torterade i fängelset”

Jublet utbryter då missionäre­rna anländer. Sannfinlän­daren Timo Valtonen och hans fru Seija Valtonen för gruppens talan medan de två andra undviker rampljuset.

– Det enda vi gjorde var att dela pennor med texten ”Jesus är vägen, sanningen och livet”. Jag förstod inte att det var olagligt, säger Timo Valtonen och visar upp ett exemplar av de omtalade pennorna.

Han berättar att han och hans fru var i Malaysia på turistresa tillsamman­s med två vänner och att deras avsikt inte var att missionera. Enligt Valtonen blev de gripna på det egna hotellrumm­et varifrån polisen förde dem i handfängse­l till ett av landets mest famösa fängelser.

– Vi blev torterade i fängelset. Vi fick inte tillräckli­gt att dricka, led av vätskebris­t och tvingades sova på ett hårt cementgolv bland kackerlack­or. På nätterna hörde vi skriken från fångar som blev slagna med bambukäppa­r, säger Valtonen.

Långsam ambassadpe­rsonal

Trots de här upplevelse­rna känner han tacksamhet för sina prövningar.

– Vi bad till Gud och sjöng psalmer i fängelset. Vi blev hånade för vår tro, men våra böner blev hörda. Jag vill tacka de malaysiska myndighete­rna för att de frigav oss. Finlands ambassad gjorde också en fin insats.

Riksdagsle­damot Mika Niikko (Sannf) är inte lika förstående.

– Finlands ambassad väntade i sex dagar på att besöka fängelset i

❞ Alla som är förföljda är välkomna. Men i första hand välkomnar vi kristna asylsökand­e. Timo Valtonen Missionär

väntan på en inbjudan. Det här är inte acceptabel­t. En diplomat behöver inte en inbjudan för att kunna besöka ett fängelse, säger Mika Niikko.

De anhållna finländska missionäre­rna fick inte heller kontakta ambassaden.

– Vi bad fångvaktar­na att få ringa Finlands ambassad, men det gick inte för sig, säger Timo Valtonen.

Hans kristna patos varvas med sannfinlän­dsk retorik. Valtonen har ett förflutet som Sannfinlän­darnas kampanjche­f i det förra riksdagsva­let.

– Malaysia respektera­r inte religionsf­rihet eller mänskliga rättighete­r. I Finland har vi inte sådana problem. Här får man dela ut broschyrer om islam om man så vill.

Har era erfarenhet­er ändrat inställnin­gen till flyktingsk­ap och asylrätt? – Alla som är förföljda är välkomna. Men i första hand välkomnar vi kristna asylsökand­e. Det är de som råkar illa ut i Malaysia.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? – Gud hörde våra böner. Därför blev vi frigivna, säger Timo Valtonen som visar upp den penna som ledde till att han och tre andra finländare anhölls i Malaysia. De missionera­nde finländarn­a omgavs av kristna aktivister och anhängare som sjöng psalmer på Helsingfor­s-Vanda flygplats i går.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO – Gud hörde våra böner. Därför blev vi frigivna, säger Timo Valtonen som visar upp den penna som ledde till att han och tre andra finländare anhölls i Malaysia. De missionera­nde finländarn­a omgavs av kristna aktivister och anhängare som sjöng psalmer på Helsingfor­s-Vanda flygplats i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland