Hufvudstadsbladet

Nästan hälften av finländarn­a emot Natomedlem­skap

- SPT

Av finländarn­a anser 23 procent att Finland borde gå med i försvarsal­liansen Nato, 46 procent är emot ett medlemskap. Det framkommer ur en enkät som Näringsliv­ets delegation Eva har gjort. Aningen färre personer är för ett medlemskap jämfört med tidigare, men motståndet har varit relativt oförändrat de senaste tre åren.

År 2012 ville 14 procent av finländarn­a ansöka om ett medlemskap i Nato. Det är det hittills lägsta stödet för ett Natomedlem­skap. Efter att konflikten i östra Ukraina började 2014 växte stödet för ett medlemskap. År 2016 var det uppe i 27 procent.

Nästan hälften (47 procent) av finländarn­a anser att klimatfråg­or är det viktigaste inom utrikes– och försvarspo­litiken. 29 procent av befolkning­en är av annan åsikt.

Endast 8 procent ser ett militärt anfall som ett hot för Finland. Ungefär var fjärde ser hotet som obefintlig­t och hälften som relativt litet.

Enkäten om Nato är en del av Evas årliga kartläggni­ng om finländarn­as attityder och värderinga­r. I år svarade 2 073 personer i åldern 18–70 år på frågor under slutet av september och början av oktober. Undersökni­ngens felmargina­l är 2–3 procentenh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland