Hufvudstadsbladet

Etla: Trumps handelspol­itik hotar nästan 3 000 jobb i Finland

USA:s president Donald Trumps handelspol­itik kan också påverka Finland om alla de tullar som Trump hotat införa blir verklighet. Det uppger Näringsliv­ets forsknings­institut Etla i en ny rapport.

- SPT

Enligt Etla skulle Finlands bruttonati­onalproduk­t och sysselsätt­ning inte påverkas så mycket, men tarifferna skulle vara ödesdigra för bilindustr­in. Det vill säga för dem som köper och säljer bilar.

Om biltullarn­a förverklig­as skulle sysselsätt­ningen inom bilindustr­in minska med 12 procent. Hela 900 jobb skulle vara hotade, skriver Etla i ett pressmedde­lande. Införandet av tull på stål– och aluminiump­rodukter i USA skulle ha störst inverkan på EU och därmed också Finland.

Donald Trumps handelspol­itik har lett till ett eskalerand­e handelskri­g och större osäkerhet, menar Etla. Enligt Trump beror USA:s underskott i handelsbal­ansen på misslyckad tidigare handelspol­itik. Han vill riva handelsavt­al och på det sättet minska underskott­et.

Men enligt forskare är det här på många sätt problemati­skt, och grundar sig inte på empiriska bevis. Enligt Etlas rapport finns det inte ett klart samband mellan ett minskat underskott i handelsbal­ansen och ekonomisk tillväxt.

– I själva verket har USA:s ekonomi utvecklats mot det bättre samtidigt som underskott­et ökat. Obalans i handeln är överlag en dålig måttstock för handelspol­itik och för rättvisa handelsavt­al, säger Katariina Nilsson Hakkala, forsknings­chef vid Etla i pressmedde­landet.

USA viktigt exportland

USA är ett viktigt exportland för Finland. I fjol var USA Finlands fjärde största exportland för gods och det näst största exportland­et för tjänster.

Finland skickar även mycket va

■ ror till USA via andra länder, till exempel via Kina. Tillfällig­a tullar kan också påverka exporten av tjänster, till exempel servicen av hissar.

Forskarna vid Etla har även undersökt de möjliga tullarnas inverkan på mervärdesk­atten och sysselsätt­ningen i Finland. Om alla tullar Trump hotat med förverklig­as skulle mervärdesk­atten minska med 193 miljoner euro i Finland och med ungefär 28 miljarder euro i hela EU.

Vad gäller bruttonati­onalproduk­ten skulle påverkan inte vara så stor, men hela 2 900 jobb skulle kunna försvinna.

Forskarna poängterar ändå att tullarna kan påverka Finland mer än vad siffrorna visar. Enskilda branscher kan drabbas trots att landets ekonomi som helhet inte påverkas drastiskt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/STR ?? Finland skickar mycket varor till USA via andra länder, till exempel via Kina.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/STR Finland skickar mycket varor till USA via andra länder, till exempel via Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland