Hufvudstadsbladet

”Ryssland och Ukraina testar varandra”

- JOHANNES CLERIS TT/PONTUS AHLKVIST,

Ukrainas president Petro Porosjenko har underteckn­at en lag om undantagst­illstånd i landet efter orolighete­rna i Kertjsunde­t mellan Krimhalvön och Ryssland. Rysslands svar är att placera nya luftvärnsr­obotar på Krimhalvön.

Rysslands agerande i sundet har fördömts av regeringar i väst, och fått Ukrainas parlament att rösta igenom ett undantagst­illstånd i 10 av landets 27 regioner. Med presidente­ns namnteckni­ng kan lagen nu träda i kraft.

Som svar meddelar det ryska försvarsde­partemente­t att man kommer att placera ut nya luftvärnsr­obotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterad­e 2014.

Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhets- och utrikespol­itik på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige, tror att båda länderna vill markera – men undvika krig.

– Det finns alltid risken att det ska trappas upp, men det finns återhållan­de krafter. Man vill inte ha ett fullt utvecklat krig. Det här är ett sätt att testa varandra, testa hur man kan flytta fram gränserna, säger hon.

– Jag har svårt att se vad Ukraina eller Ryssland skulle ha att vinna på att återgå i öppen konflikt med krigföring.

Enligt ett bilateralt avtal från 2003 har såväl kommersiel­la som militära fartyg rätt att passera genom sundet utan att begära tillstånd. Upptrappni­ngen runt Azovska sjön började i söndags när Ryssland beslagtog tre ukrainska örlogsfart­yg och deras besättning­ar i sundet i Svarta havet. Enligt Moskva hade fartygen kränkt ryskt territoria­lvatten.

– Man vill markera att man sitter på sundet, säger Carolina Vendil Pallin om Rysslands agerande.

– För Ukraina är det viktigt att fortsatt ha access till Azovska sjön därför att viktiga städer som Mariupol behöver ha förbindels­er med omvärlden. Ekonomiskt är det viktigt för Ukraina men också politiskt.

”Gjorde sin plikt”

USA:s president Donald Trump, som ofta slagit an en försonlig ton gentemot Moskva, sällar sig till kritikerna. Han hotar att nobba sin ryske kollega Vladimir Putin vid G20-mötet i Buenos Aires senare i veckan.

– Jag tycker inte om den här aggression­en. Jag vill inte alls veta av den här aggression­en. Absolut inte, säger Trump enligt Washington Post.

– Jag får en fullständi­g rapport i kväll. Den kommer att vara väldigt avgörande. Kanske hoppar jag över mötet. Vi får se.

Rysslands president Vladimir Putin säger att de ryska vakterna gjorde sin militära plikt att försvara Rysslands gränser när de rammade de tre ukrainska fartygen.

– Militära fartyg kränker ryska territoria­lvatten och svarar inte. Vad förväntade­s de göra? sade Putin när han besökte ett investerin­gsforum i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland