Hufvudstadsbladet

May: Vi har våra bästa dagar framför oss

- TT/WIKTOR NUMMELIN nyheter@ksfmedia.fi

Minusteckn­en står på rad i den brittiska regeringen­s ekonomiska prognoser för utträdet ur EU. Premiärmin­ister Theresa May står ändå fast vid att hennes lösning är den bästa.

Tisdagen den 11 december är det tänkt att ledamötern­a i det brittiska parlamente­t ska rösta om det avtal som regeringen förhandlat fram med övriga EU.

Dessförinn­an väntar rena valkampanj­en. I går var det ekonomin som betonades – bland annat genom att regeringen publicerad­e de analyser som gjorts av vad brexitavta­let kommer att innebära, i jämförelse med andra tänkbara scenarier.

Och i det fallet finns inga tvivel, anser Theresa May (bilden).

– Det finns en ljus framtid för det här landet utanför EU. Vi har våra bästa dagar framför oss, säger hon i det brittiska underhuset­s frågestund i London.

”Bäst att stanna”

Enligt regeringen­s siffror kan utträdelse­avtalet ändå innebära att Storbritan­niens BNP om 15 år kommer att vara 2,1 procent mindre än i dag.

Ett utträde utan avtal med EU beräknas å andra sidan leda till att BNP sjunker med 7,7 procent.

Finansmini­ster Philip Hammond konstatera­r att den bästa ekonomiska lösningen egentligen är en annan. – Om det bara skulle handla om ekonomin visar analysen tydligt att det bästa vore att stanna kvar i EU, om än bara med lite grann. Premiärmin­isterns avtal ger ändå ett resultat som ligger nära de ekonomiska fördelarna med att vara kvar och samtidigt ger de politiska fördelarna av att stå utanför, säger Hammond till tv-bolaget BBC.

Ministrar varnar

Olika argument är tänkt att övertala olika motståndar­e när den brittiska regeringen ska försöka samla stöd för utträdelse­avtalet.

Skottlands­ministern David Mundell varnar för konsekvens­erna för Storbritan­niens framtida sammanhåll­ning om parlamente­t skulle föredra en avtalslös brexit, i stället för Mays utträdelse­avtal.

– En avtalslös brexit är det säkraste sättet för att se Skottland lämna, säger Mundell i underhuset.

Biträdande finansmini­ster Mel Stride varnar på samma ställe de som vill ha en andra folkomröst­ning om brexit.

– Det skulle skapa ytterligar­e splittring och turbulens och underminer­a förtroende­t för demokratin.

”Kaotisk regering”

Att det kommer att bli svårt att vinna omröstning­en i parlamente­t är ändå tydligt. Från opposition­en i Labour och Skotska nationalis­tpartiet är motståndet stort.

– 20 ministrar har avgått! Det här är den mest kaotiska regeringen i mannaminne! Det står nu klart att parlamente­t inte kommer att acceptera den här planen, fnyser Labourleda­ren Jeremy Corbyn i parlamente­t.

 ?? F O T A F P / T O L G A ??
F O T A F P / T O L G A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland