Hufvudstadsbladet

Ansvarslös­t hålla USA som garant för säkerheten

- GUSTAV WICKSTRÖM Åbo

FINLANDS SÄKERHET Hänvisande till min insändare om vikten av att vi kommer ihåg president Paasikivis ord om vårt lands geografisk­a läge (HBL 6.11) påpekar Carl Fredrik Sandelin (HBL 13.11) att jag inte är insatt i hur kriget i Ukraina började.

Det har han rätt i, men att känna till hur krig riktigt börjar är många gånger svårt. När Sovjetunio­nen inledde vinterkrig­et mot Finland hösten 1939 hävdade ryssarna att de gripit till vapen på grund av en hotfull incident vid gränsen i Karelen. Då USA 1964 inledde bombardema­nget av Vietnam hänvisade amerikanar­na till att de blivit beskjutna i Tonkinbukt­en. Och när USA tillsamman­s med Storbritan­nien 2003 inledde kriget i Irak åberopade de tillförlit­liga uppgifter om att Irak försett sig med massförstö­relsevapen.

I dag vet vi att ingen av de här deklaratio­nerna om orsaken till krigsutbro­ttet stämmer. Stormakter bestämmer sig ibland, av olika orsaker, för att gå i krig, och motiverar därefter besluten för sina medborgare på ett för dem mer eller mindre godtagbart sätt.

Att här i Finland falla tillbaka på USA som garant för vårt lands säkerhet är ansvarslös­t. Redan under president Barack Obama betonade Förenta staterna Stillahavs­regionens allt större betydelse för landet och Europa står inte högst på USA:s dagordning i dag heller. För tillfället utmanar president Donald Trump Kina och Iran med långtgåend­e ekonomiska sanktioner. Av Europa kräver han framför allt militär upprustnin­g och det är ju handelspol­itiskt förståelig­t, eftersom vapentillv­erkning utgör den största industrin i Amerika. När ledarna i Frankrike och Tyskland nu betonar vikten av att utveckla det militära samarbetet i Europa har vårt land ingen orsak att i onödan irritera Ryssland genom att delta i USA-ledda militärövn­ingar i Alaska och Nordnorge.

Lyckligtvi­s har president Sauli Niinistö ett längre tidsperspe­ktiv på vårt lands läge och behov än försvarsmi­nister Jussi Niinistö som tydligt vill visa att han inte är någon ynkrygg som hukar sig inför ryssarna och deras behov att trygga sina gränser. Det är beklagligt att vår nuvarande regering är så svag att den är tvungen att svälja allt fritänkand­e som de blå ministrarn­a hittar på för att visa sig på styva linan. Riksdagsva­let kommer inte en dag för tidigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland