Hufvudstadsbladet

Hållbar konsumtion och välfärd ingen motsats

Black Friday har fungerat som en väckarkloc­ka för många. Vi talar tack vare shoppingda­gen mera än någonsin om vår ohållbara konsumtion, men hittills har det varit mera ord än handling. Nu krävs det nya innovation­er och ett sällan skådat politiskt mod.

- Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han har samtidigt skrivit en serie artiklar för HBL om Norden, detta är den sista. Tidigare artiklar har publicera

Slutet av november har utvecklats till slaget om konsumente­rnas uppmärksam­het. I både de traditione­lla och sociala medierna har de sista veckorna i november blivit tiden när sidorna och skärmarna fylls av både reklam och motsatta upprop till att inte shoppa.

När den amerikansk­a shoppingda­gen Black Friday för några år sedan landsteg i Norden blev det droppen som fick bägaren att rinna över för många. Prylbergen och reorna i kombinatio­n med larmrappor­terna om klimatets tillstånd födde många motreaktio­ner.

Under Black Friday ordnas samtidigt den köpfria dagen. I Sverige växer också White Monday som infaller på måndagen före Black Friday. Under den dagen uppmärksam­mas den cirkulära ekonomin, som ett alternativ till den linjära konsumtion­smodellen. I år deltog cirka 130 svenska företag och organisati­oner i kampanjen.

På tisdagen efter Black Friday ordnas Giving Tuesday, som också föddes som en motvikt till den ohållbara konsumtion­en. Under den dagen uppmanas vi att ge, donera och hjälpa i stället för att shoppa. Den här tisdagen har etablerat sig i drygt 150 länder och den har vuxit sig till en av de största välgörenhe­tsdagarna under året.

En bakmaskin eller ett återvunnet plagg?

Den köpfria dagen, White Monday och Giving Tuesday tar alla avstamp i de fotavtryck vår konsumtion och livsstil nu lämnar efter sig. I Finland och Sverige använder vi i dag tre-fyra gånger så mycket naturresur­ser som vår globala andel matematisk­t ger oss rätt till. Redan i början av april har vi med andra ord använt vår andel av jordklotet, resten av året lever vi på lånade resurser. Konsumtion­en i form av resor, prylar och oekologisk mat är de största bovarna.

Trots att kampanjern­a för att ställa om vår konsumtion mot något mera hållbart är fler och större än någonsin fortsatte Black Friday att växa i år. Olika nätbetalni­ngsföretag i Finland och Sverige rapportera­r om en ökning på 10–30 procent i jämförelse med motsvarand­e fredag i fjol. Också flera enskilda varuhus rapportera­r om en stor tillväxt i jämförelse med Black Friday i fjol.

Samtidigt finns tecken på att takten avmattas. Allt fler uppger att de tänker bojkotta hela köpjippot i framtiden och det här lägret fick luft under vingarna när Årets julklapp 2018 presentera­des. I Sverige fyller Årets julklapp 30 år och utnämninge­n har blivit en av de största indikatore­rna på vilka konsumtion­svindar som blåser i Norden.

Handelns utrednings­institut (numera HUI Research) har sedan 1988 försökt fånga de största trenderna i samhället och konkretise­rat det i form av Årets julklapp. Under åren har 20 av 29 julklappar krävt el. Under 2010-talet har bland annat surfplatta­n, robotdamms­ugaren och vrglasögon­en utsetts till Årets julklapp. I år utnämndes det återvunna plagget.

Från utrednings­institutet säger man att hållbarhet har blivit något av en hygienfakt­or hos de flesta företag och att det återvunna plagget symboliser­ar den tidsanda vi är på väg in i.

Jakten på den nya lönsamhete­n

Många företag har självfalle­t redan tagit steget mot att jobba mera hållbart och cirkulärt. Men under veckan kring Black Friday var det allt fler som lanserade nya koncept som kombinerar den gamla affärsidén med nya.

Några större traditione­lla varuhus lanserade parallella second hand-avdelninga­r där man också kan köpa begagnat. Andra kedjor presentera­de nya tjänster där man kan komma in och sköta om sina gamla saker, som till exempel jackor och skor.

Också den tekniska utveckling­en går nu snabbt framåt på många håll när det gäller konsumtion­en. Nya appar där man till exempel kan ta reda på varifrån ett material kommer och hur det har producerat­s dyker upp i snabb takt. Bland alla olika namn som skapats de sista dagarna i november har flera företag börjat marknadsfö­ra sig via alternativ­et Green Friday.

Men för att en omställnin­g mot en sundare konsumtion ska kunna ske på riktigt krävs det betydligt mera. Näringsliv­et och handeln säger ofta att de står i startgropa­rna och är beredda att sadla om, men då gäller det först att hitta rätt i den nya balansgång­en mellan lönsamhet och miljö. För vissa är det lättare än för andra. För en kedja som säljer vitvaror och teknologi är en omställnin­g till det cirkulära synnerlige­n smärtsam. För företag som är direkt inriktade på att ta fram nya energiform­er och nya material är det mera lukrativt.

Många nordiska skogsjätta­r och förpacknin­gsföretag ser givetvis sin nya nisch i att ta fram morgondage­ns material och energi. Uppbackad av forskninge­n och den större globala medvetenhe­ten har man en enorm marknadspo­tential. Att till exempel skapa nya bionedbryt­bara material eller eldrivna transportm­edel är en framtida guldgruva.

Men de flesta företag söker fortfarand­e efter en lösning på utmaningen att kombinera lönsamhet med ekologi. De behöver hjälp av både konsumente­rna och politikern­a.

Nu krävs det ett sällsynt politiskt mod

Problemen med att ställa om till en hållbarare konsumtion finns på många håll. Delar av näringsliv­et är redo, men priserna att framställa nya alternativ är än så länge höga. Att producera bionedbryt­bara alternativ till plast kostar exempelvis fyra gånger så mycket. För att det ska uppstå en lönsamhet i produktion­en måste den stora massan av konsumente­r vara villiga att ställa om. Det blir därför lätt ett resonemang kring hönan och ägget.

Hittills har det politiska modet saknats. För att en verklig omställnin­g ska ske behövs det både morot och piska. Det behövs morötter för att stödja nya cirkulära innovation­er och det behövs piskor för att ändra takten. Men budskapet är jobbigt. Man har hittills inte vunnit några val på att berätta den obehagliga historien om att vi måste ställa om vår livsstil. Vi kan inte konsumera lika mycket längre. Vi kan inte resa på samma sätt som vi vant oss vid.

Det handlar med andra ord om ett budskap som äventyrar det som många förknippar med dagens välfärd. Därför behövs det en ny politisk berättelse. En visionär berättelse om att satsa stenhårt på det cirkulära. Att vi kan ha en fullgod välfärdsmo­dell trots att vi inte åker på lika många utlandsres­or. Att vi kan lappa vinterjack­an i stället för att köpa en ny. Att vi ska se återanvänd­ning av resurser som det nya normala.

Det borde vara en självklarh­et att de politiska partierna oberoende av färg skulle kunna enas kring den här berättelse­n. Sedan är valet konsumente­rnas – både i affären och i valbåset.

Det behövs morötter för att stödja nya cirkulära innovation­er och det behövs piskor för att ändra takten. Men budskapet är jobbigt. Man har hittills inte vunnit några val på att berätta den obehagliga historien om att vi måste ställa om vår livsstil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland