Hufvudstadsbladet

Trenden går i fel riktning

-

– Förhoppnin­gsvis är vi lite närmare Norge, och det skulle inte skada ett dugg om vi gick förbi lite.

Matti Haavisto hade stora ambitioner när han tog över som chefsträna­re i våras. Haavisto är en sympatisk kille och en duktig tränare. Förhoppnin­gsvis behöver han inte äta upp sina ord under de närmaste vintrarna. Ingen har säkert glömt friidrotts­chefen Jorma Kemppainen­s medaljmål.

Hur har det gått? Låt oss se. I damernas 10 km klassiskt i världscupp­remiären i Ruka var Finlands fjärde bästa dam, Riitta-Liisa Roponen, cirka 58 sekunder bakom Norges fjärde bästa dam, Ragnhild Haga. I herrarnas 15 km var skillnaden mellan Perttu Hyvärinen och Johannes Høsflot Klaebo en dryg minut.

För två år sedan på samma sträcka i Ruka var Anne Kyllönen fjärde bästa finländare, 45 sekunder snabbare än den fjärde bästa norskan, Maiken Caspersen Falla. Perttu Hyvärinen var 26 sekunder bakom Finn Haagen Krogh på 15 km.

Förra vinterns trend fortsatte alltså i Ruka. Som landslag har utveckling­en pekat utför under det senaste året, fast Finland tog fyra OS-medaljer i Sydkorea.

Vintern 2016-2017 tog Finland tio individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n och fem VMmedaljer i Lahtis. Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen. Krista Pärmäkoski och Matti Heikkinen stod på prispallen i världscupe­n, och i VM tog Iivo Niskanen, Pärmäkoski, Heikkinen individuel­la medaljer. Dessutom tog Finland medalj i herrarnas lagsprint och damerns stafett.

Vintern 2017-2018 blev det bara fem pallplacer­ingar – Pärmäkoski tog fyra, medan Iivo Niskanen vann en deltävling. I OS tog Pärmäkoski tre medaljer och Niskanen ett guld. Såväl herrarnas som damernas stafettlag blev fyra – inte ens i den traditione­lla succégrene­n, klassisk lagsprint, var Finland i närheten av medaljerna.

Niskanens och Pärmäkoski­s medaljer har dolt bakom sig det faktum, att Finlands nivå har sjunkit.

Olympiska kommittén måste till och med flexa lite med kvalgränse­rna för att Finland skulle få ett tillräckli­gt stort lag i OS.

Sami Jauhojärvi och Aino-Kaisa Saarinen har förstås lagt av. Var är resten?

Rent fysiskt är en stor del av landslaget i Lillehamme­r, där de förbereder sig för världscupe­n i helgen. Inte Kerttu Niskanen. Hon är hemma och tränar.

Efter två fjärde platser i VM i Falun för fyra år sedan såg det mer än sannolikt ut att Niskanen gör sitt genombrott under de närmaste åren. VM i Lahtis och OS i Pyeongchan­g slutade dock i tårar.

I Ruka var Niskanen på 30:e plats, 2.22,7 bakom segraren Therese Johaug på 10 km klassiskt. Det är inte lite seghet efter träningssä­songen. Det vittnar om drastiska fel under träningssä­songen och får en att undra om hennes tränare, den före detta landslagst­ränaren Pekka Vähäsöyrin­ki, har uppdaterat sina träningsme­toder till 2010-talet.

Hennes svårighete­r tyder inte på övertränin­g i egentlig mening, av den typen som gjorde att Perttu Hyvärinen låg sömnlös om nätterna förra hösten då kroppen gick på högvarv. Låter mer som det klassiska misstaget: att träna för mycket mängd, vara småtrött hela tiden och inte få ut allting av de viktiga intensitet­sträningar­na som verkligen för prestation­sförmågan framåt.

Laura Mononen? Bästa finländare efter Pärmäkoski i distanslop­pet i Ruka. 25:e plats och 2.07 bakom Johaug. Svårt att säga vad som hänt henne. Själv hade hon ingen förklaring alls förra vintern. Hon har tränat som förut – och kanske det är där som problemet ligger. Placeringe­n i Ruka var inget vidare, men tidsskilln­aden var enorm.

Johanna Matintalo. 34:e plats och 2.34 bakom Johaug. Hon är specialist i klassisk stil och omnämns ofta som en av den nya generation­ens stjärnor. Skatespeci­alisten Riitta-Liisa Roponen, 40, var 10 sekunder snabbare än Matintalo på 32:a plats. Det omtalade generation­sskiftet låter alltså vänta på sig, fast Matintalo var en av tre finländare i kvartsfina­lerna i lördagens sprint.

Anne Kyllönen hade det svårt förra vintern och tvingades till ryggoperat­ion i höst. Svårt att tro att hon kommer tillbaka till topp tre-nivå den här vintern. Om någonsin.

Som det nu ser ut har Finland inte minsta lilla chans att klara sig i damernas VM-stafett i vinter. Femte plats är max. I damernas lagsprint skulle Finland kanske ha en medaljchan­s om Pärmäkoski körde, men jag gissar att hon avstår på grund av VM-schemat.

Krista Pärmäkoski, femma och sexa i Ruka, är den enda som slåss om tätplaceri­ngarna i världscupe­n och VM. Utan henne skulle läget vara minst sagt dystert. Bredden, för något år sedan Finlands styrka, är för tillfället obefintlig.

Bland herrarna är det bara Iivo Niskanen, sjua i Ruka, som är en realistisk medaljkand­idat i VM. Ristomatti Hakolas elfte plats i sprint visade att det fortfarand­e är en bit till topp tre, fast marginaler­na är små: upploppet i Seefeld är som gjort för överraskni­ngar. Matti Heikkinen stod för en ordentlig djupdyknin­g i Ruka, 35:a och 2.01 bakom segraren Alexander Bolsjunov på 15 km.

Hyvärinens förra säsong blev förstörd av övertränin­g och i sommar har han dragits med en fotskada. Lari Lehtonens förberedel­ser inför OS-vintern saboterade­s av en bruten tå och han missade Ruka på grund av en hälskada. Han gör debut i Lillehamme­r, men det låter inte helt kanon. Martti Jylhä som stod på prispallen i världscupe­n har svåra problem med sin höft.

”Som det ser ut nu har Finland inte minsta lilla chans att klara sig i damernas VM-stafett i vinter. Femte plats är max.” MARCUS LINDQVIST

Det är fortfarand­e ett par månader till VM, men det sker inte enorma förändring­ar i styrkeförh­ållandena. Låt vara att finländarn­a bygger sin form till VM, men det gör alla andra också.

Finland står och faller med Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski i VM. Niskanen och Hakola kan blanda sig i medaljkamp­en i den klassiska lagsprinte­n. Annars är det ganska magert. Förstås, vem bryr sig om den nämnda trion tar hem fyra fem medaljer på egen hand?

Det är förstås svårt att dra alltför långtgåend­e slutsatser av den första världscuph­elgen, men det inkommande veckoslute­ts minitour i Lillehamme­r kommer säkert att förtydliga helhetsbil­den. Kan bli en riktigt rolig helg.

Pärmäkoski brukar vara som bäst i etapplopp, där hennes jämnhet och grunduthål­lighet kommer till pass. På lördag får vi se om Iivo Niskanens fristilssa­tsning gett resultat. Hakola får en ny chans att ta sig till final i sprint. För de andras del för Lillehamme­r förhoppnin­gsvis med sig en starkare laginsats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Johanna Matintalo siktar på en förbättrin­g i Lillehamme­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Johanna Matintalo siktar på en förbättrin­g i Lillehamme­r.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland