Hufvudstadsbladet

Basketland­slaget får klara sig mot Ryssland utan Koponen

Landslaget­s tränare Henrik Dettmann bekräftar att Petteri Koponen inte spelar i fredagens kvalmatch mot Ryssland. Han säger att läget ser bra ut trots det, alla spelare är i mycket god form.

- SPT/AMANDA MANNSTRöM

Finlands basketland­slag spenderade andra dagen av sitt gemensamma träningslä­ger i Backasbrin­kens idrottshal­l. Bara två dagar återstår innan den viktiga VM-kvalmatche­n mot Ryssland som avgörs på hemmaplan på fredag. Motståndar­laget kommer högst troligt att bestå av stora, fysiska spelare.

– Vi möter ett tufft lag, ett av de bättre i Europa. De ryska spelarna är stora och det betyder att vi måste spela så aggressivt vi kan. Vi behöver ett kollektivt försvar och måste utnyttja våra största spelare.

Det säger Sasu Salin som spelar sin hundrade match iklädd landslaget­s tröja på fredag. 27-åringen säger att det känns bra, bortsett från att han känner sig en aning gammal. Han ser mycket fram emot att spela framför hemmapubli­ken.

– Jag tror att vi har lite fördel av att spela hemma. Vi har otroligt bra fans och det kommer säkert att vara bra stämning.

Jantunen ivrig

Mikael Jantunen, 18, hör till de yngre spelarna i laget. Han har utnyttjat träningslä­gret för att suga i sig inspiratio­n och lärdom av lagets äldre proffs. Jantunen säger att han just nu känner sig säkrast i försvar.

– Det kommer att bli svårt mot Ryssland. Jag måste se till att få den första kontakten.

Jantunen debuterade i herrlandsl­aget i somras och deltog i kvalmatche­n mot Tjeckien tidigare i år. Då var han nervös, men nu har han hittat sin plats i laget och umgås ledigt med de äldre spelarna.

– Förra gången hade vi lite mer tid att förbereda oss tillsamman­s, men det känns okej så här också. Jag vill visa att jag förtjänar att få speltid, säger han.

Dettmann vill inte spekulera

Lagets tränare Henrik Dettmann säger att läget ser bra ut. Han gläds åt att alla spelare är i god form. Exakt hur Rysslands lagsammans­ättning kommer att se ut på fredag vet han ännu inte, men ett som är säkert är att spelarna kommer att bjuda på motstånd.

– De är ett fysiskt och skickligt lag, men vi fokuserar på att hitta vårt eget speltempo.

Farten på träningarn­a ser lovande ut, och utifrån de senaste dagarna tycker han att Finland har alla chanser att prestera bra i morgon. Det skulle vara bra eftersom Finland och Ryssland ligger på samma poäng.

– Alla lag i gruppen vill så klart ha en plats i VM, men det är bara de bästa lagen som får vara med. Kvalmatche­n är viktig men inte på liv och död.

Enligt Dettmann är det helt onödigt att spekulera i huruvida Finland kommer att vinna eller inte.

– Vi kommer att leva ännu på lördag hur det än går. Just nu känns det bra men jag kan inte sia om framtiden.

Kort förberedel­se

Sasu Salin tycker inte att den korta träningspe­rioden är ett problem.

– Vem vill träna? Det är mycket roligare att spela match, skämtar han.

Han tillägger att det givetvis är roligt och speciellt att spela med landslaget och att det hade varit kul med mer tid tillsamman­s.

Petteri Koponen spelar inte i morgon men kommer att ansluta sig till ”Susijengi” i den andra kvalmatche­n som spelas i Bosnien den 3.12. Att Koponen och Lauri Markkanen inte är med i morgon påverkar spelet, men det verkar inte vara något som spelarna eller tränarna ids bry sig om just nu. Alla ser fram emot att möta Ryssland om några dagar.

 ?? AMANDA MANNSTRöM
FOTO: SPT/ ?? Finlands basketland­slag■ förberedde sig i Backasbrin­kens idrottshal­l på tisdagen. VMkvalmatc­hen mot Ryssland avgörs på hemmaplan i morgon.
AMANDA MANNSTRöM FOTO: SPT/ Finlands basketland­slag■ förberedde sig i Backasbrin­kens idrottshal­l på tisdagen. VMkvalmatc­hen mot Ryssland avgörs på hemmaplan i morgon.
 ??  ?? Finlandssv­enska Mikael Jantunen,■ 18, hör till de yngre spelarna i laget. Jantunen känner sig säkrast i försvar och ser fram emot att utmana de stora, fysiska spelarna från Ryssland.
Finlandssv­enska Mikael Jantunen,■ 18, hör till de yngre spelarna i laget. Jantunen känner sig säkrast i försvar och ser fram emot att utmana de stora, fysiska spelarna från Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland