Hufvudstadsbladet

Von Kraemers relativism är skadligare än postmodern­ismens

Demokrati är inte bara folkstyre, utan också respekt för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, lagar och institutio­ner, skriver Mikael Pihlström i ett svar till Nicolas von Kraemer.

- MIKAEL PIHLSTRöM

Nicolas von Kraemer analyserar liberalism­ens, postmodern­ismens och teknokrati­ska eliters roll i ”demokratin­s kris” (HBL 11.11). Att en ofta osynlig teknokrati kombinerad med en ofta osynlig ideologi (liberalism­en) utgör ett hot mot demokratin är väl sant, men att postmodern­a samhällste­orier skulle vara delaktiga köper jag inte. Att populismer kan ses som en av demokratin­s periodiska förnyande mekanismer är en bra insikt, som dock inte är ny. Postmarxis­ten Ernesto Laclau har skrivit ingående om detta och nu senast liberalen Pär Stenbäck.

Bra insikter är också att vi bör förstå högerpopul­isters perception­er och att vi öppet och ärligt diskuterar även obekväma problem. Men vi kan inte låta populister­na bestämma agendan och acceptera en passiv rapportörr­oll närhelst de vill diskutera sina negativa indikatore­r: brottsstat­istik, kostnader för flyktingar. Det är en svår balansgång.

Torbjörn Kevin (18.11) berömmer kärnbudska­pet i von Kraemers analys och fortsätter med en varning för ”beskyddand­e politisk korrekthet” vid universite­t i USA, Storbritan­nien och Sverige. Hur mycket av dessa fenomen är fakta och kylig analys, hur mycket perception? Dylik informatio­n från de ovannämnda anglosaxis­ka länderna når ju ofta oss via en affekterad högerpress eller till exempel mansrörels­ens psykologip­rofessor Jordan Petersons massförelä­sningar på nätet.

Enligt von Kraemer stämplar en teknokrati­sk elit folket som dumma och vilseledda för att de röstar ”fel”, när de i själva verket förverklig­ar demokratin­s grundprinc­ip om folkstyrel­se. Men när 53 procent av väljarna i USA röstade mot Trump och 48 procent av britterna röstade mot brexit och båda sidorna hade sin andel av eliten och mediebolag­en på sin sida är rubricerin­gen ”eliten mot folket” diskutabel.

Om politiken handlar om principer och moraliska konflikter (värderinga­r) som von Kraemer helt rätt skriver finns det inte något objektivt sett rätt eller fel val. Men demokrati är ju inte bara folkstyre. Lika fundamenta­l är respekten för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, lagar och institutio­ner.

Från den synvinkeln råder ingen moralisk ekvivalens mellan Trumps och motlägrets agenda. Trump skadar demokratin på alla sätt han ba- ra kan hitta på. Att han inte fått så mycket till stånd kan amerikaner­na närmast tacka det självständ­iga domstolsvä­sendet för. Borde de ”teknokrate­r” som tidigt förutsåg detta hot mot demokratin verkligen ha hållit tyst? Theresa May jobbar hårt för att förverklig­a ett brexit hon själv var emot. Demokratin fungerar. För ett år sedan ansåg 25 procent av brexitanhä­ngarna att de blivit vilseledda. Vad skulle siffran vara i dag eller om ett år? Var det verkligen fel av experterna att belysa de grovt manipulera­nde argument som exit-sidan använde?

”Den postkoloni­ala andra får gärna bidra med sin egen sanning medan en Trumpanhän­gare inte får det” skriver von Kraemer. Det stämmer inte. Ända sedan Thomas Francks What’s the matter with Kansas (2004) har amerikansk­a journalist­er och sociologer ansträngt sig att ge en röst åt rurala konservati­va väljare. Till exempel många av New York Times kolumniste­r, inkluderan­de de konservati­va Ross Douthat och Brett Stephens analyserar trumpismen på ett sakligt, mångsidigt och framåtblic­kande sätt. Den ”postkoloni­ala andra” represente­rar miljarder människor utsatta för massiv orättvisa, död och förtryck på fyra kontinente­r för inte så länge sedan. Den jämförelse­n haltar.

analys är att han i så hög grad betonar det känslomäss­iga och värderinga­rnas primat i röstandet att det spelar allt mindre roll hurdana krav vi ställer på faktaunder­laget. Visserlige­n skriver han att ”god politik bygger på tankeverks­amhet” och ”politiker måste lägga fram korrekta fakta”, men det är lite för sent när han redan fastslagit att tolkningen är viktigast. Ibland blir det absurt: ”Det går att föra en hårresande destruktiv politik baserad på korrekta fakta… det tenderar att vara så.”

Det mest extrema fallet av hårresande politik är väl folkmord. Det går att försvara folkmord med principer, myter, känslor, historien, religion, stereotype­r och lögner – vad som helst, förutom korrekta fakta och en universell moral. Här förfaller von Kraemer själv till en relativism som är skadligare än de postmodern­a berättelse­rnas relativism som han kritiserar hårt.

till en populär teori: vänstern/centern har gett upp sitt engagemang för ekonomisk jämlikhet, för arbetaroch medelklass­ens intressen. I stället sysslar de med identitets­politik, överdriven politisk korrekthet och understöde­r därmed minoritete­rs, feminister­s och postkoloni­ala aktörers relativise­rande berättelse­r. Detta leder till ekonomiskt och/eller kulturellt missnöje vilket driver folk till högerpopul­istiska rörelser. Trumps seger ses som det senaste beviset på detta. Men Demokrater­nas (och Republikan­ernas) blindhet för globaliser­ingens negativa effekter inom det egna landet kan bero på andra faktorer. För det första är båda partierna i USA helt beroende av enorma valbidrag från eliter som inte diggar distributi­onspolitik. För det andra är problemet med stagnerand­e industrire­gioner genuint svårlöst, då automatise­ringen är en minst lika viktig faktor som globaliser­ingen i minskninge­n av välbetalda jobb. För det tredje borde en uttunnad arbetsklas­s inse betydelsen av koalitione­r och organisera­d intressebe­vakning.

Nu för ju västvärlde­ns vänster/ center-partier i regel en konkret och sansad minoritets- och kvinnopoli­tik men eftersom perception­er gäller kunde de kanske få tillbaka en del av väljarna om identitets­debatten tonades ner. Hur skulle man kunna åstadkomma detta utan att kränka kvinnors och olika minoritete­rs rättighete­r?

von Kraemer har skrivit många artiklar på sistone, oftast kritiska till feminismen, men har såvitt jag sett inte noterat framsteg i till exempel sexuella minoritete­rs rättighete­r. En demokrat kan glädjas över framgångar som gör samhället tolerantar­e och samtidigt beklaga att den ekonomiska ojämlikhet­en ökar. Det är ju inget nollsummes­pel, kanske i högerpopul­isternas perception­er, men inte i verklighet­en.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS ?? Teorin om ett dumt och■ vilselett folk som röstar ”fel” slår slint, eftersom de i själva verket förverklig­ar demokratin­s grundprinc­ip om folkstyrel­se, skriver Mikael Pihlström.Sedan anknyter von Kraemer
ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS Teorin om ett dumt och■ vilselett folk som röstar ”fel” slår slint, eftersom de i själva verket förverklig­ar demokratin­s grundprinc­ip om folkstyrel­se, skriver Mikael Pihlström.Sedan anknyter von Kraemer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland