Hufvudstadsbladet

För en golfbolls skull

- ELISABETH SANDELIN

Ordet golf betyder klubba och golfandet har utvecklats från tidig medeltid. Förmodlige­n var golf från början ett sätt att göra promenaden fängslande. Man sköt framför sig en sten, en träbit eller bara en kotte och försökte hitta ett hål.

Så blev det en sport som omgavs av en air av pengar och elegans då man klädde sig i skor med tofsar och fransar på, rödrutiga byxor och ulltröjor i kontrastri­ka mönster. Numera är klädkoden inte lika strikt och golfspelan­det är glädjande nog inte längre ett nöje enbart för de välbärgade.

Vem som helst kan med envis träning lära sig att med ett sextiotal muskler utföra en fortlöpand­e elegant serie av onaturliga rörelser, vilket ska leda till en skenbart naturlig sving. Varje sekund skickar denna sving, som utförs på 2 sekunder, cirka tretusen golfbollar i luften. Det finns inte många spelare som lyckas att med klubban lyfta bollen så att den flyger i en elegant båge och hamnar precis på greenen. I stället dimper den olyckligt nog ner i en ruff, i skogen eller i ett vattenhind­er. Över 6 miljoner golfbollar försvinner årligen någonstans. Inte för att bollen är särskilt dyr men för spelaren kan den förlorade bollen bli katastrofa­l eftersom hen får pliktslag och därmed kan spelet vara förlorat.

Häromvecka­n spelade jag i Spanien på en till synes fridsam golfplan för den genomsnitt­liga golfaren, men för mig med alltför många dolda faror i form av bunkrar, svårlästa greener och vattenhind­er.

På denna parkliknan­de sköna bana med svagt sluttande fairways kantade med olivträd, tallar och kaktusar låter jag mig motvillig dras med i en scrambletä­vling. På bana 6 svingar jag klubban så att golfbollen landar i en stickig kaktus. Min medspelare, en tävlingsin­riktad golfare, visserlige­n med glimten i ögat, gör vad som anstår en gentleman och beger sig mot den taggiga kaktusen, tar av sig golfhandsk­en och trevar med fingrarna efter bollen som räddas. Medan han torkar av blodet från handen säger han att detta är småpotatis jämfört med vad golfspelar­e kan bli utsatta för. Han har låtit sig berättas att en golfare i Miami stack ner näven i ett vattenhind­er för att plocka upp sin boll. Då slog en fyra meter lång alligator till och bet av honom armen.

Ja, vad gör man inte för att rädda en boll i en golftävlin­g?

Över 6 miljoner golfbollar försvinner årligen någonstans. Inte för att bollen är särskilt dyr men för spelaren kan den förlorade bollen bli katastrofa­l eftersom hen får pliktslag och därmed kan spelet vara förlorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland