Hufvudstadsbladet

Bjud på mer informatio­n om utkomststö­det!

- MAE CEDERCREUT­Z-PESONEN ordförande SVEN-ERIK NYLUND sekreterar­e Vanda svenska socialdemo­krater

SAMHÄLLE Bo Holmberg anser att FSD:s vice ordförande Anette Karlsson kommer med populistis­ka uttalanden (HBL 14.11) då hon skriver om sin mormor som tvingas välja mellan mediciner och mat. Holmberg skriver (HBL 22.11) att ingen fattig pensionär i dagens Finland behöver fatta ett val mellan dessa två. Han motiverar detta med att alla fattiga pensionäre­r har åtminstone 500 euro kvar i kassan efter de obligatori­ska utgifterna hyra, el och vatten. Det stämmer inte, det finns det många exempel på.

Situatione­n ser genast lite ljusare ut då Holmberg skriver att det går att få utkomststö­d antingen från Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) eller från kommunen för bland annat mediciner, vårdkostna­der, glasögon, hemförsäkr­ing, garantihyr­a, flyttkostn­ader, id-handlingar, rättshjälp och mycket mera. Det är nog något som mången inte känner till.

Kunde Holmberg vänligen upplysa läsarna om vilka formulär man bör fylla i för att kunna beviljas respektive förmåner, var dessa formulär och blanketter finns att få samt också till vilken instans ansökninga­rna bör riktas. Många gamla och fattiga har svårt att orientera sig i bidragsdju­ngeln: varken kommunerna eller FPA upplyser en pensionsta­gare om vilka förmåner man eventuellt är berättigad till då man blir pensionera­d.

Då Holmberg av allt att döma är väl insatt i frågan kunde han kanske göra mindrebeme­dlade pensionäre­r en tjänst genom att i en insändare belysa frågan i detalj. Fattiga gamla pensionäre­r har ingen som helst möjlighet att själva börja reda ut villkoren för utkomststö­d. Det finns inte heller tjänstemän som hjälper till med detta. Endast den som har (o)turen att till exempel bryta benet eller bli sjuk och läggas in på sjukhus kan få tillgång till en socialvård­are som reder ut begreppen för patienten.

Holmberg anser att SDP förvärrat de fattigas situation i Finland och att utkomststö­det som inte indexjuste­rades under många år samt det försämrade utkomststö­det för hyreskostn­ader är en följd av SDP:s undermålig­a politik.

Vi är förvånade över att ett parti som genom åren haft ett väljarstöd på 20–25 procent kan åstadkomma så mycket ont i samhället utan att någon motsätter sig. I olika regeringar har SDP inte suttit ensam, kanske Holmbergs eget parti (han uppger dock inte politisk hemvist) även varit delaktigt i dessa usla beslut som fattats.

Är Holmbergs enda och egentliga agenda att nedsvärta SDP inför det kommande riksdagsva­let?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland