Hufvudstadsbladet

Alla matcher viktiga i EM

- TT/DANIEL KIHLSTRÖM

Medan Finland laddar upp inför VM-kvalet förbereder sig 24 lag för EM-slutspel. I VM behöver en plattmatch inte betyda något. I EM finns det inget utrymme för misstag. Även om Brasilien (2013) och Sydkorea (1995) vunnit VM-guld är det de europeiska nationerna som dominerar i världshand­bollen. Dessutom är det färre lag i EM-grupperna och poäng tas med från ett första gruppspel till det andra där fyra semifinall­ag ska utkristall­iseras.

– Det gäller att ta med sig så mycket poäng som möjligt, annars blir det tufft i nästa runda, säger Sveriges förbundska­ptenen Henrik Signell.

”Tre stentuffa lag”

Sverige spelar EM-premiär mot Danmark i morgon. Därefter väntar Serbien på söndag och Polen kommande tisdag.

– Det är tre stentuffa lag. Jag kan inte ranka dem sinsemella­n. Många kanske anser att Polen är fjärdelage­t, men jag är inte säker på det. De har jättebra spelare och slog Danmark i höstas. Vi förlorade mot dem i VM senast (premiären), säger Signell. Spelmotorn Isabelle Gulldén: – Det första viktiga målet blir ju att gå vidare från den första gruppen, men även det kan ju bli tufft. Vi kan förlora mot alla lag, men vi kan även vinna mot alla, säger hon.

Om Sverige slutar topp tre i det första gruppspele­t väntar möten med de tre främsta i grupp B. I den gruppen ingår Frankrike (VMguld 2017 och OS-finalist 2016), Ryssland (OS-guld 2016) och Montenegro (OS-silver och EMguld 2012), samt mindre meriterade Slovenien. De två främsta i de två sexlagsgru­pperna når sedan finalhelge­n i Paris 14–16 december.

– Vi korsas ju med en extremt tuff grupp, säger Gulldén.

”Väldigt sugna”

Det är på EM som damlandsla­get tagit sina enda medaljer – 2010 blev det silver och 2014 tog Sverige brons. I Tyskland i fjol nådde Sverige sin främsta VM-placering hittills när Blågult slutade fyra efter semifinalf­örlust mot Frankrike (21–24) och förlust i bronsmatch­en mot Nederlände­rna.

– Det gav oss en vetskap om att vi kan tampas och slåss med de bästa lagen. Vi var väldigt nära medalj två gånger om. Det är klart att vi är väldigt sugna och motiverade att ta en medalj, men det är väldigt många hinder på vägen. Vi kan inte jobba så att vi fokuserar på ett slutmål redan nu, säger Henrik Signell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland