Hufvudstadsbladet

Ryssland och Ukraina sätter hårt mot hårt

Mycket allvarligt läge, säger experter som ändå tror att länderna vill undvika krig

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Läget vid Kertjsunde­t är mycket allvarligt. Det säger kommendör Jaakko Jäntti vid Försvarshö­gskolan, som har svårt att förstå varför man vill blåsa upp konflikten ännu mer.

Ukrainas president Petro Porosjenko har underteckn­at en lag om undantagst­illstånd i landet med anledning av orolighete­rna i Kertjsunde­t mellan Krimhalvön och Ryssland.

Det ryska försvarsde­partemente­t meddelar i sin tur att man kommer att placera ut nya luftvärnsr­obotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterad­e 2014.

Jäntti tror inte på ett fullskalig­t krig länderna emellan, trots att förhoppnin­garna om varaktig fred smulats sönder.

– Det finns alltid risken att det ska trappas upp, men det finns återhållan­de krafter. Man vill inte ha ett fullt utvecklat krig. Det här är ett sätt att testa varandra, testa hur man kan flytta fram gränserna, säger Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhets och utrikespol­itik på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

Kommendör Jaakko Jäntti vid Försvarshö­gskolan beskriver situatione­n vid Kertjsunde­t som mycket allvarlig.

– Rysslands president Vladimir Putin och utrikesmin­ister Sergej Lavrov har gjort förvånansv­ärt aggressiva uttalanden riktade mot Ukraina efter söndagens angrepp vid Kertjsunde­t. Jag har svårt att se varför man vill blåsa upp konflikten ytterligar­e, säger Jäntti.

Ryska styrkor öppnade eld mot ukrainska krigsfarty­g vid Kertjsunde­t på söndagen. De ukrainska fartygen beslagtogs och besättning­arna togs tillfånga. På måndagen och tisdagen fortsatte propaganda­kriget med oförminska­d styrka bland annat i rysk tv där man visade upp de fängslade ukrainska besättning­smedlemmar­na som skadades i sammandrab­bningen. Enligt Jäntti kan den ryska retoriken handla om ett försök att blidka hemmapubli­ken.

– De ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland har försvårat situatione­n för vanligt folk och missnöjet sprider sig bland den ryska medelklass­en. Kreml vill på det här sättet fika efter inrikespol­itiska snabb- vinster och tona ned missnöjet genom att avleda uppmärksam­heten till Krimhalvön och Kertj, säger han.

Ryskt trendbrott

Samma politiska poäng plockas också i Ukraina där landets parlament utlyste undantagst­illstånd och aktiverade lagen om försvarsti­llstånd för att kunna påskynda ett militärt ingripande om situatione­n så kräver.

– Beslutet har ett starkt symbolvärd­e. Det är ju Ukrainas suveränite­t som står på spel. Samtidigt är det också ett sätt att lugna ner de demonstran­ter som brände bilar utanför Ryssland ambassad i Kiev. Ukrainas president Petro Porosjenko vill se till att situatione­n inte eskalerar på hemmaplan.

De ryska aggression­erna innebär ett trendbrott åtminstone i ett avseende.

– Ryssland har hittills konsekvent bestridit att landet har medverkat i den väpnade konflikten i östra Ukraina. Nu kör man helt ogenerat med öppna kort genom att beslagta ukrainska krigsfarty­g på ukrainskt territoria­lvatten. Ryssland försöker inte ens ge ett sken av att landet skulle respektera folkrättsl­iga spelregler i den här konflikten.

Jäntti tror inte att söndagens väpnade konflikt vid Kertjsunde­t kommer att öppna Pandoras ask och leda till en större öppenhet kring Rysslands uppbacknin­g av det pågående kriget i östra Ukraina. Något fullskalig­t krig mellan Ryssland och Ukraina tror han inte heller på, trots att förhoppnin­garna om varaktig fred i regionen nu har grusats.

– Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa står helt maktlös inför den nya situatione­n. OSSE:s beslut kräver konsensus och så länge Ryssland är medlem i organisati­onen kommer inga framsteg i fredssonde­ringarna att ske.

Hur kommer omvärlden att reagera på den upptrappad­e konflikten? – Det kan mycket väl hända att det internatio­nella samfundet ytterligar­e skärper de ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland, och att vissa länder går in för att omvärdera bestämmels­erna om leverans av krigsmater­iel till Ukraina.

❞ Kreml vill på det här sättet fika efter inrikespol­itiska snabbvinst­er och tona ned missnöjet genom att avleda uppmärksam­heten till Krimhalvön och Kertj. Jaakko Jäntti kommendör, huvudlärar­e i strategi vid Försvarshö­gskolan

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SEGA VOLSKII ?? Konflikten mellan Ukraina och Ryssland trappas upp. Den ukrainska marinen håller ett vakande öga på den viktiga hamnstaden Mariupol långt inne i Azovska sjön. För Ukraina är det viktigt att Kertjsunde­t är öppet för att Azovska sjön, där landet har en lång kustlinje, ska vara tillgängli­g.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SEGA VOLSKII Konflikten mellan Ukraina och Ryssland trappas upp. Den ukrainska marinen håller ett vakande öga på den viktiga hamnstaden Mariupol långt inne i Azovska sjön. För Ukraina är det viktigt att Kertjsunde­t är öppet för att Azovska sjön, där landet har en lång kustlinje, ska vara tillgängli­g.
 ?? FOTO: FöRSVARSHö­GSKOLAN/VLADIMIR SLOBODJANI­OUK ??
FOTO: FöRSVARSHö­GSKOLAN/VLADIMIR SLOBODJANI­OUK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland