Hufvudstadsbladet

Att utlysa julfreden i Åbo är en över 700 år gammal tradition, men pergamente­t som budskapet är tryckt på är av betydligt yngre datum. Nu vill Åbo höja sin profil som julstad.

Startskott­et gick i går – nu har Finlands äldsta stad Åbo inlett sin julsäsong. Åbo domkyrka fick sällskap av stadens julgran.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Årets julgran i Åbo har 85 årsringar och är cirka 22 meter hög. Trädet väger ungefär 4 200 kilogram och det kommer från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio ett tiotal kilometer norr om Åbo centrum.

– Klockan åtta på morgonen kom det folk till gården och showen började. Förberedel­serna tog ganska lång tid och ungefär halv tio började de lyfta upp granen, berättar Janne Turtia.

Granen växte vid paret Turtias husknut och de hade funderat på att låta hugga ner den redan i ett år. Janne Turtia bestämde sig för att kontakta Åbo stad och frågade om trädet passade som stadens julgran. Javisst, löd svaret.

– Vi hörde att staden blivit erbjuden ett tjugotal granar i år. Trevligt att vår gran dög, säger Janne Turtia.

– Den har ett så tätt grenverk, konstatera­r Kirsi Turtia.

Julgranens belysning tänds klockan fyra på lördag eftermidda­g. Granen kommer att förses med över 700 ledlampor, och Kirsi och Janne Turtia planerar att vara på plats när lamporna tänds.

Julmarknad­en i gång redan

Julgranen utanför domkyrkan spelar visserlige­n en viktig roll i Åbo stads julfirande men staden försöker aktivt sprida julglädje också på andra sätt. Den traditione­lla julmarknad­en på Gamla Stortorget tog en tjuvstart redan förra helgen och fortsätter i tre veckoslut till.

– Vi räknade till 31 500 besökare under det första veckoslute­t. I fjol var det sammanlagd­a antalet besökare under alla veckoslut 98 000 men ibland har det varit 120 000. Vädret spelar en stor roll, säger julmarknad­ens verksamhet­sledare och producent Suvi Kotilainen.

I Åbo centrum har staden åter byggt upp en liten by av försäljnin­gsstånd på Salutorget. Eftersom halva torget är ur bruk på grund av grävandet av den underjordi­ska parkeringe­n är byn mindre än tidigare år.

Katariina Räike, verksamhet­sledare för Åbo Stadscentr­umförening, säger att byggprojek­ten i stadskärna­n har gjort det svårare för människor att hitta till centrum. Enligt henne har det uppstått en missuppfat­tning om att bilar inte får köra genom centrumomr­ådet men hon är nöjd med att Åbo stad har inlett kampanjer för att locka folk till stadskärna­n.

– Både löftet om gratis parkering i centrum i december och de tillfällig­a rabatterna på bussbiljet­ter som staden infört påminner människor om att det fortfarand­e är möjligt att ta sig till centrum, säger Räike.

Vi hörde att staden blivit erbjuden ett tjugotal granar i år. Trevligt att vår gran dög. Janne Turtia

Julsångern­a klingar

Om stadens kampanjer lockar så

mycket folk till centrum att det blir trängsel kan en trött stadsbo söka efter lugn och ro i kyrkan eller biblioteke­t. De vackraste julsångern­a ljuder i Åbos och S:t Karins kyrkor ända fram till jul, och huvudbibli­oteket i Åbo är öppet från elva på förmiddage­n till sex på kvällen på julafton.

Väntan på julen kulminerar på julafton i utlysninge­n av julfreden på Brinkalahu­sets balkong vid Gamla Stortorget. Det är sjätte gången som Åbo stads protokollc­hef Mika Akkanen utlyser julfreden.

– Jag förbereder mig med läsövninga­r och alltid med lugn och ro i sinnet, säger Akkanen i ett pressmedde­lande.

Och när julens festlighet­er väl är över kan Kirsi och Janne Turtia i Moisio vänta sig en sen julklapp. Deras gran återvänder nämligen till dem i två meter långa bitar och kommer i sinom tid att huggas till klabbar och spraka i brasan.

 ?? FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA ??
FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Julgranens ankomst lockade många åskådare till Åbo domkyrkas trappor.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Julgranens ankomst lockade många åskådare till Åbo domkyrkas trappor.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Årets julgran är 22 meter hög och väger 4 200 kilogram. Granen är 85 år gammal.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Årets julgran är 22 meter hög och väger 4 200 kilogram. Granen är 85 år gammal.
 ??  ?? Åbo stads julgran kom i år från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio.
Åbo stads julgran kom i år från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio.
 ?? FOTO: SPT/KIRSI TURTIA ?? Kirsi Turtia och Janne Turtia följde med när granen installera­des framför Åbo domkyrka i går.
FOTO: SPT/KIRSI TURTIA Kirsi Turtia och Janne Turtia följde med när granen installera­des framför Åbo domkyrka i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland