Hufvudstadsbladet

Ur en principiel­l synvinkel har opposition­spartierna helt rätt. Medborgari­nitiativen bör behandlas likvärdigt, oberoende av sakfrågorn­a.

Susanna Ginman i ledaren på

-

Centerns och Samlingspa­rtiets beslut att i praktiken stoppa behandling­en av medborgari­nitiativet om att slopa arvsskatte­n är inte rejält.

susanna.ginman@ksfmedia.fi

SUSANNA GINMAN

Medborgari­nitiativen som möjliggör att riksdagen behandlar en fråga som minst 50 000 medborgare har skrivit på har fungerat bra. Många initiativ har uppstått och flera har behandlats i riksdagen.

Praxis i riksdagen har blivit att medborgari­nitiativen får en utskottsbe­handling som resulterar i ett betänkande som plenum sedan röstar om. I samband med utskottsbe­handlingen har det ordnats en öppen hearing där företrädar­e för initiative­t deltar.

Det är en klok praxis eftersom riksdagens sätt att handskas med de initiativ som medborgarn­a har väckt har varit respektful­lt och visat att de tas på allvar.

I en bred undersökni­ng om olika deltagarfo­rmer för medborgarn­a som gjordes av Åbo universite­t och som blev klar för två år sen visade det sig att medborgari­nitiativet uppskattas. När undersökni­ngen gjordes hade till och med en tredjedel av de röstberätt­igade underteckn­at minst ett initiativ.

Både medborgare och forskare anser att de stärker demokratin. Här spelar det inte en så stor roll att de flesta medborgari­nitiativ har förkastats av riksdagen. Människor känner till spelregler­na och ser ett värde i behandling­en, även om den leder till att riksdagen röstar ned initiative­t. Två av dem har godkänts – den könsneutra­la äktenskaps­lagen och moderskaps­lagen, som innebär att ett barn kan ha två mödrar.

I riksdagen jämförs ett medborgari­nitiativ med lagmotione­r som har underteckn­ats av över 100 ledamöter. Det är alltså lagförslag som riksdagsle­damöter skriver och sen kan be andra stödja. Lagmotione­r som stöds av mer än hälften av de 200 har alltså stöd av majoritete­n.

Det finns ändå inget krav på att utskotten skriver betänkande­n vare sig om lagmotione­r eller om medborgari­nitiativ. Det är en sak utskotten fattar beslut om.

I tisdags beslöt Finansutsk­ottet att inte skriva ett betänkande om medborgari­nitiativet som föreslår att arvs och gåvoskatte­n ska slopas. Beslutet fattades efter omröstning – regeringsp­artierna röstade mot ett betänkande medan opposition­en röstade för.

Motivering­en från de tongivande regeringsp­artierna Centern och Samlingspa­rtiet är att beskattnin­gen är en helhet och att det inte går att ensidigt slopa en skatt. En så stor fråga borde behandlas i regeringsf­örhandling­arna anser de här partierna. De två skatterna inbringar ungefär 700 miljoner årligen så det handlar inte om någon liten summa.

Förklaring­en haltar. Det hade varit bättre och rejälare med ett betänkande och en behandling i plenum. Enligt uppgift hade betänkande­t föreslagit att initiative­t ska förkastas, de flesta sakkunniga som hördes ställde sig negativt. Inget parti föreslog i utskottet att skatterna ska slopas. För Centern och Samlingspa­rtiet hade situatione­n blivit besvärlig. Många vill slopa eller åtminstone sänka arvs och gåvoskatte­n. Då är det tråkigt att rösta ned förslaget. Man befarade också en ideologisk­t färgad debatt.

Opposition­spartierna, särskilt SDP, VF och De gröna, kritiserad­e högljutt regeringsp­artierna. Kritikerna har kanske inte heller riktigt rent mjöl i påsen. Deras intresse för ett betänkande lär ha ökat i takt med att de negativa sakkunnigu­tlåtandena blev fler.

Ur en principiel­l synvinkel har opposition­spartierna helt rätt. Medborgari­nitiativen bör behandlas likvärdigt, oberoende av sakfrågorn­a. SFP vill slopa arvsskatte­n men röstade för ett betänkande trots att det hade avrått från att slopa skatten.

Även om riksdagen och dess utskott fritt får besluta om betänkande­n ska skrivas eller inte vore det bra att alla medborgari­nitiativ behandlas på samma sätt. Hittills är det bara ett initiativ som inte har fått sitt betänkande. Det initierade­s av Paavo Väyrynen och handlade om att Finland borde lämna euron. Internatio­nella avtal kan inte sägas upp ensidigt av riksdagen och det var motivering­en till att betänkande­t uteblev.

Folk är inte dumma och förstår argumentet att beskattnin­gen är en helhet. Det är viktigt att värna om människors påverkning­smöjlighet­er. Det gäller särskilt i dessa tider då förtroende­t och lojalitete­n i samhället är utsatt för press.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland