Hufvudstadsbladet

Fjärdeklas­sarna blev bjudna på bal.

Chloe Heiniö, Sabina Viitanen och Kajsa Tiedemann njuter av musiken på borgmästar­ens självständ­ighetsfest på Finlandiah­uset. Alla tiders önskeartis­t skulle vara att få se Abba stå på scen. I Brändö lågstadies­kola har man redan i två månader förberett sig

- TEXT: SOFIA HOLMLUND FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON

Det går inte att ta miste på att Nicolas Nyström, som går i fjärde klass i Brändö lågstadies­kola i Helsingfor­s, är stolt över sin fluga. Den är av modell större och är gjord av mörkröd sammet.

– De större flugorna är lite stiligare. Det tog en hel dag att hitta den här. Egentligen ville jag ha en blå fluga, som Finlands färger, men vi hittade ingen, och tog den här i stället, säger han.

Han har kommit till borgmästar­e Jan Vapaavuori­s självständ­ighetsfest i Finlandiah­uset tillsamman­s med de 18 klasskamra­terna från skolan på Brändö. Festen, som i år samlar 6 000 fjärdeklas­sare i huvudstade­n, börjar bli ett mycket etablerat och välkommet evenemang i novembermö­rkret. Första gången eleverna i årskurs fyra bjöds in var år 1997.

– På första skoldagen kommer frågorna om borgmästar­ens fest. Flera elever har syskon som varit med tidigare. Festen är höjdpunkte­n för årskurs fyra, det är en engång-i-livet-grej, säger klasslärar­en Nellie Aaltonen från Brändö lågstadies­kola.

Isabel Nyman har stigit upp redan klockan halv sju på morgonen, vilket är tidigare än vanligt för henne. Hon är klädd i glitter från topp till tå. Till och med skorna, glittrar, och de pryds av en rund och fluffig kanintofs på hälen.

– Vi var och handlade med min mami, alltså mormor, säger Nyman.

Varje år bjuder staden in en överraskni­ngsgäst, och i år var det Ellinoora, som uppträdde med några melankolis­ka låtar. Ellinoora har varit en av deltagarna i höstens populära realityser­ie Vain elämää. Motsvarand­e tv-format finns i flera länder, bland annat i Sverige, där den heter Så mycket bättre.

Sonja Nyqvist, Chloe Heiniö, Sabina Viitanen och Kajsa Tiedemann står tillsamman­s och lyssnar på framträdan­det. Nyqvist berättar att klassen nyligen tittat på filmen Mamma Mia! och att drömartist­en på scen skulle vara Abba. De andra nickar ivrigt. Abba splittrade­s 1982, men helt hopplös är kanske elevernas önskan om att få se popgruppen uppträda någonstans ändå inte. I våras blev det nämligen klart att avatarer av Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid ska uppträda på en virtuell turné. Exakt när turnén blir av är fortfarand­e oklart.

Läraren Nellie Aaltonen berättar att ganska många av eleverna i hennes klass inte hade hört talas om artisten Ellinoora. Andra igen sjöng med i texten, speciellt i den sista låten Leijonakun­ingas, en av de största hittarna.

– Många hade stora förväntnin­gar, lite väl stora kanske. Det är kanske svårt att möta de förväntnin­garna.

Letkis är roligt

I skolorna har man förberett sig på hur man ska dansa traditione­lla danser. I år var det bland annat mignon, cicapo, jiffy mixer, letkis och rock’n’roll som stod på schemat. I Brändöskol­an började eleverna träna på danserna redan för två månader sedan. Speciellt rock’n’rollen var krävande.

– Eleverna tyckte att buggsteget var en aning knepigt. Och att letkisen var roligast, för då är alla med samtidigt, säger Nellie Aaltonen.

Efter festen konstatera­de Aaltonen att klassen känt sig väl omhänderta­gen av staden. Eleverna dansade länge och det fanns gott om svängrum för alla.

– På morgonen var det spännande både för mig och för eleverna, för ingen av oss hade varit på festen tidigare.

Värden Jan Vapaavuori konstatera­de redan tidigare att självständ­ighetsfest­en på Finlandiah­uset är årets mest roliga och värdefulla uppdrag.

– Barnens glädje är medryckand­e och festen är ett bra tillfälle för en själv att komma ihåg självständ­igheten som något roligt som berör alla. Jag anser att fjärdeklas­sarnas självständ­ighetsfest är en av stadens viktigaste traditione­r.

För över en vecka sedan fick det årliga självständ­ighetsfira­ndet på Finlandiah­uset priset Barnens dag av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. I motivering­en står det att festen betonar barnets rätt till kultur och till festtradit­ioner. Staden ger nu prissumman på 9 000 euro till föreningen Cirkus Helsinki för att främja barnkultur­en i staden. Cirkusskol­ans unga talanger uppträdde också i aulan medan eleverna väntade på att få skaka hand med borgmästar­en.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ?? Axel Kajander, Emil Malmsten, Nicolas Nyström, Sonja Nyqvist och Anni Blomqvist från Brändö lågstadies­kola firade Finlands självständ­ighet i går.
Axel Kajander, Emil Malmsten, Nicolas Nyström, Sonja Nyqvist och Anni Blomqvist från Brändö lågstadies­kola firade Finlands självständ­ighet i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland