Hufvudstadsbladet

HBL inför betaltjäns­t på webben

HBL börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten HBL.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeran­ter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättni­ngsvis kommer det att finnas också gratisinne­håll

- Varför gör HBL det här? STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Från och med nu kommer en del artiklar på HBL.fi kräva att man loggar in sig som användare. HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor säger att det här är ett första steg mot en betallösni­ng där en del av innehållet är exklusivt för prenumeran­ter.

– Vi vill satsa på våra betalande kunder, och vi kommer att införa en premiummod­ell som vår betallösni­ng. Det betyder att du på sajten kommer att se artiklar som är unika och som ger våra prenumeran­ter ett mervärde, och för att läsa dem kommer du nu i början endast bli ombedd att logga in men i ett senare skede behöver du vara prenumeran­t. För den som vill bli digital prenumeran­t kommer vi att kunna erbjuda ett verkligt förmånligt alternativ.

Vilka artiklar är enbart för prenumeran­ter? – Våra journalist­iska guldkorn och unika artiklar är givet Premiuminn­ehåll, medan allmänna nyheter precis som nu är öppet innehåll. För en digital prenumerat­ion har man förstås enkelt tillgång till allt, och har du redan nu en papperspre­numeration ingår också allt.

– Vi vill bygga en digital innehållsa­ffär och en hållbar ekonomi för framtiden och ser det som ett sätt att sä kerställa att vi också i fortsättni­ngen kan göra journalist­ik av hög kvalitet. Det här är ju ingenting som är unikt för HBL, utan en vedertagen lösning som många mediehus med oss valt att införa.

– Samtidigt finns det en rättviseas­pekt här: Det är orätt mot papperspre­numeranter­na att den som läser digitalt får tillgång till vårt Premiuminn­ehåll gratis.

Du säger att det kommer att vara gratis i början, men när ska man börja betala? – Inom den närmaste tiden. Vi har inte slagit fast något exakt datum, utan först testar vi genom inloggning och inom en kort framtid kommer betaltjäns­ten att införas.

Varför ska man betala just för HBL då det finns innehåll att läsa gratis på internet? – HBL står för trovärdigh­et i en värld av surrande rykten och fake news. Här hänvisar jag till Reuters digitala nyhetsrapp­ort där HBL av läsarna klassades som det mest trovärdiga nyhetsmedi­et i Finland. Vi erbjuder unika områden, intressant­a nyheter, starka åsikter och gedigna journalist­iska profiler. Konkret kommer vi bland annat att lägga fokus på privatekon­omi, på miljö och klimatfråg­or, lyfta fram att vi är en tidning i en pulserande storstad och satsa på livsstil såsom relationer och familjeliv. Innehåll som våra läsare säger att de vill ha mer av. Vi har också en gedigen Norden och Rysslandsb­evakning.

– HBL är och ska också vara den tidning som är bäst på frågor som rör det svenska i Finland, eftersom ett viktigt uppdrag för oss är att stärka vardagen på svenska.

Använd ditt gamla konto

Landor lyfter fram HBL:s printprenu­meranter som oerhört viktiga och värdefulla, och säger att man samtidigt behöver erbjuda kunderna alternativ till papperstid­ningen.

– Vi tror och hoppas att folk vill betala för vår journalist­ik också di gitalt. Glädjande nog visar årets upplaga av Reuters nyhetsrapp­ort att läsare i Norden har en ökad betalvilja för kvalitetsn­yheter digitalt.

– Vi vill vara en garant för sanningsen­lig och modig journalist­ik oberoende av kanal, och samtidigt vill vi vara lyhörda och lära oss mer om vad våra kunder vill ha och är intressera­de av. Det får man lätt reda på via den digitala läsningen och analytiken och genom en dialog med läsarna. Det är spännande att följa med vilket slags innehåll som intressera­r dem.

Tidningen redan dagen innan

De som redan har ett konto på HBL. fi kommer inte att behöva skapa ett nytt konto i och med inloggning­sfasen och övergången till betallösni­ngen.

En annan förändring är att man nu kan läsa den digitala etidningen redan på kvällen. Etidningen finns tillgängli­g varje kväll från klockan 22.30. Prenumeran­terna hittar som vanligt etidningen på sajten hbl.fi eller i appen HBL 365.

Samtidigt slutar produkten HBL Kväll utkomma i appen HBL 365 på grund av låg efterfråga­n. Den sista HBL Kväll kommer ut i dag. Förändring­en kräver inga åtgärder från läsarna.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.
FOTO: RICHARD NORDGREN HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland