Hufvudstadsbladet

Långtradar­e ombord på passagerar­färja välte

- SPT/ARI SUNDBERG

Passagerar­färjan Wasa Express var på väg från Vasa till Umeå när den tvingades vända tillbaka i går efter att en långtradar­e välte på bildäck. Färjan avgick från Vasa i går klockan 8.30 finsk tid. Ungefär halvvägs över Kvarken, i mycket hög sjö, brast kättingarn­a som höll en av långtradar­na fastsurrad på bildäck. Vinden blåste upp till 28 meter i sekunden i byarna.Det 17 meter långa ekipaget välte i den hårda stormen och blev stående lutad mot långtradar­en intill.

– Befälhavar­en gjorde bedömninge­n att det är bäst att återvända till Vasa där vi har utrustning för att hantera sådana här situatione­r, sade vd Peter Ståhlberg vid rederiet Wasaline då SPT nådde honom medan fartyget ännu var till havs på eftermidda­gen.

Ombord fanns 104 personer – passagerar­e och besättning. Igen fara förelåg för de ombordvara­nde. Ingen kom heller till skada.

En av passagerar­na, Nathalie Sik, beskriver stämningen ombord för Vasabladet.

– Stundvis var det riktigt kaotiskt här. Stolar, bord och soptunnor föll omkull och rullade omkring. Glas, flaskor och porslin gick sönder i kafeterian och det var ett ständigt oljud när det var som värst.

Fartyget kom tillbaka till Vasa vid 16-tiden. Wasaline ägs av Vasa stad och Umeå kommun och har upprätthål­lit trafik över Kvarken sedan 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland