Hufvudstadsbladet

Trump traskar in i ett minfält på G20-mötet i Argentina

-

”Ett möte med Putin hade tvingat Trump att offentligt sätta hårt mot hårt och fördöma Putin och hans agerande. Det är dock någonting han aldrig varit villig att göra, allra minst ansikte mot ansikte.” JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington

Donald Trump har för vana att skapa rubriker vart han än går och vem han än möter. När den bombastisk­a presidente­n i dag inleder sitt första officiella besök i Sydamerika, finns ingen orsak att vänta sig något annat denna gång heller.

Även om G20-mötets flitiga tjänstemän gjort vad de kunnat för att bereda vägen för ett stabilt, fokuserat och balanserat toppmöte i Buenos Aires, med en enhälligt antagen slutkommun­iké, är verklighet­en den att sammankoms­ten är ett veritabelt minfält som den amerikansk­a presidente­n står i beråd att rumla in på.

Donald Trumps att göra-lista toppas av försöket att avvärja en upptrappni­ng av handelskri­get med Kina. Det följande punkten på listan handlar om Vladimir Putin och behovet att tillrättav­isa honom för den vida kritiserad­e militära aktionen mot Ukraina i Svarta havet. Och som om detta inte var tillräckli­gt, måste Trump också hitta ett sätt att bemöta den saudiska kronprisen så att det inte ser ut som ett kärt återseende med en man som en stor del av världen betraktar som en hänsynslös tyrann. Varför skulle någonting gå fel på en hinderbana som denna?

De största insatserna för Trump finns i förhandlin­garna med den kinesiska presidente­n Xi Jinping. Det har nu gått åtta månader sedan de första skotten sköts i handelskri­get med Kina. Trump har upprepade gånger sagt att det kriget är enkelt att vinna, men ju längre tiden lider utan ett avtal och kinesiska eftergifte­r, desto större blir nervositet­en i Vita huset.

Den oroliga aktiemarkn­aden, ett pyrande missnöje bland amerikansk­a jordbrukar­e som kommit i kläm i tariffträs­ket, stigande centralban­ksräntor samt den färska nyheten om att GM stänger fem bilfabrike­r och säger upp 14 000 anställda i Nordamerik­a, har ökat behovet av en snabb Trumpseger i tvisten med Kina.

Trump vill att amerikansk­a företag ska få lättare tillgång till den kinesiska marknaden och att de inte ska behöva överlåta teknologis­k kunskap till kineserna. Vidare vill man att Kina upphör med vad man anser vara stöld av amerikansk intellektu­ell egendom.

Kina har hittills främst erbjudit sig att importera mera amerikansk­a produkter för att balansera handeln mellan länderna och det är oklart om president Xi är beredd att ge efter på de centrala amerikansk­a kraven. Ett slutgiltig­t avtal är inte att vänta i Buenos Aires, även om Vita husets viktigaste ekonomiska rådgivare uttalade sig i optimistis­ka ordalag i veckan.

Men det är möjligt att bägge parter har siktet inställt på moderata framsteg som skulle möjliggöra en vapenvila i handelskri­get. Ett sådant avtal kunde ge Trump chansen att utan att tappa ansiktet låta bli att höja de gällande strafftull­arna från nuvarande 10 procent till 25 procent. Det har han tidigare svurit att göra i januari om inget avtal nås. Det skulle innebära en allvarlig eskalering av handelskri­get med ökande risker för såväl Trump som hela världshand­eln.

Ursprungli­gen var det tänkt att Trump också skulle sätta sig sig ner för ett kort möte med Vladimir Putin i Buenos Aires. Men i går, då Trump redan var på sitt presidentf­lyg på väg till Argentina, kom nyheten om att han ställt in mötet på grund av den ryska aktionen i Svarta havet.

Den amerikansk­a administra­tionen med utrikesmin­ister Mike Pompeo i spetsen har fördömt Kreml skarpt men Trump själv har varit vagare i sina uttalanden. Ett möte med Putin hade tvingat Trump att offentligt sätta hårt mot hårt och fördöma Putin och hans agerande. Det är dock någonting han aldrig varit villig att göra, allra minst ansikte mot ansikte. Det är inte otänkbart att det är därför mötet ställts in. Det är också möjligt att de nästan dagliga rubrikerna om nya detaljer kring relationen mellan Trumps rådgivare och de ryska försöken att påverka presidentv­alet 2016 skapat ett läge som ansågs för ofördelakt­igt för ett offentligt bilateralt möte med Putin. Ingen i Vita huset vill riskera ett nytt Helsingfor­sfiasko.

Det är också oklart om Trump kommer att ha ett officiellt möte med den saudiska kronprinse­n Mohammed Bin Salman, som den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n anser bära ansvar för mordet på den saudiska journalist­en Jamal Khashoggi.

Trump har valt att blunda för kronprinse­ns eventuella skuld och prioritera den ostörda relationen till en viktig bundsförva­nt i en orolig region. Hans skrupellös­a politik har dock inte fallit i god jord i den amerikansk­a senaten som gav presidente­n en seriös reprimand på onsdagen, då lagstiftar­na röstade med klar majoritet för en resolution som skulle avbryta USA:s stöd till den saudiska koalitione­ns krigföring i Jemen.

Det var en häpnadsväc­kande aktion med ett klart budskap till presidente­n att sätta kronprinse­n på plats. Problemet är att Donald Trump aldrig varit speciellt bra på att dansa efter andras pipa. Därför vore jag inte förvånad om Trump trotsar alla på G20-mötet och låter sig fotografer­as leende i fullt samförstån­d med den saudiska ledaren.

 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI ?? Inget möte med Vladimir Putin. Detta höll Donald Trump tyst om då han träffade pressen före avfärden till Argentina. Beskedet kom efter att hans flygplan lyft.
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI Inget möte med Vladimir Putin. Detta höll Donald Trump tyst om då han träffade pressen före avfärden till Argentina. Beskedet kom efter att hans flygplan lyft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland