Hufvudstadsbladet

Bristerna i yrkesutbil­dningen måste korrigeras

- ANETTE KARLSSON vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

UTBILDNING Situatione­n inom yrkesutbil­dningen är turbulent. Regeringen Sipilä har gjort massiva nedskärnin­gar – 190 miljoner euro – i yrkesutbil­dningen. Över 1 600 yrkeslärar­e har förlorat sina jobb och närundervi­sningen har minskat. Unga upplever att de har lämnats vind för våg. Kraven på de unga är hårda. Nu för tiden bör de själva planera sitt schema och hålla reda på sitt lärande. Därtill har de mycket självstudi­er (i huvudsak nätstudier). Men på nätet lär sig inte närvårdare sociala färdighete­r eller husbyggare hur man använder olika verktyg. Unga behöver stöd och lärarnas vägledning.

Flera unga berättar om hur lite närundervi­sning de har i yrkesutbil­dningen. Ett par timmar undervisni­ng per dag, och en del av vardagarna ingen undervisni­ng alls, är inte ovanligt. Yrkesstude­randen har på så sätt mindre undervisni­ng än en elev i trean. Skillnaden mellan dessa två är att den ena har fler år skola framför sig då den andra borde få de nödvändiga kunskaper hen behöver för att klara sig i yrkeslivet. Situatione­n känns absurd.

Lämplighet­sprov slopades 2015 vilket har orsakat att flera yrkeslärar­e har uttryckt sin oro över att en del studerande inte är lämpade att jobba inom det område de utbildar sig i. I höst har undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) konstatera­t att lämplighet­sproven bör återinföra­s inom både socialoch hälsovårds­branschen och säkerhetsb­ranschen.

Inte bara de unga och lärarna är oroade över yrkesutbil­dningens framtid, utan även röster från arbetslive­t har uttryckt sin oro. Arbets- platshandl­edare kan inte förväntas lära ut grundlägga­nde kunskaper – till exempel måste handlednin­gen kunna fokusera på att dosera rätt mängd medicin, inte på att lära ut grundlägga­nde matematisk­a färdighete­r. Takten är hård på arbetsplat­serna.

Jag kommer ihåg hur det var att delta i min första praktik. Det fanns två alternativ. Endera lärde man sig och började jobba eller så stod man bredvid handledare­n och undrade vad som händer. Då yrkesskole­reformen genomförde­s lovade ministerie­t att lärare kommer att vara mer närvarande på arbetsplat­serna. Men det har tyvärr inte förverklig­ats. I och för sig är det inte förvånande eftersom regeringen­s massiva nedskärnin­gar inneburit att över tusen lärare mist sina jobb.

Centerpart­iets ordförande, statsminis­ter Juha Sipilä föreslog på partiets fullmäktig­emöte (24.11) att det behövs tusen nya lärare och skolhandle­dare till yrkesutbil­dningen. Regeringen­s inkonsekve­nta politik upphör aldrig att förvåna. Det var just Sipilä och Grahn-Laasonen som gjorde de nedskärnin­gar som åstadkom det turbulenta läget inom yrkesutbil­dningen!

Socialdemo­kraterna satsar i sin skuggbudge­t för 2019 ungefär 190 miljoner euro på yrkesutbil­dningen samt kräver att regeringen genast agerar i detta oroväckand­e läge. Alla yrkesstude­rande får inte de nödvändiga kunskaper som de behöver för att klara sig i det kommande arbetslive­t. Det innebär i sin tur långvariga och negativa effekter på arbetsmark­naden och för hela samhället. Korrigerin­gar behövs genast. De unga förtjänar ett bättre öde!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland