Hufvudstadsbladet

Virta laddar i hela världen

Det går undan för det finländska elbilsladd­ningsföret­aget Virta. I slutet av september utnämndes företaget till bästa varumärke i energibran­schen vid Charge Energy Branding, ett internatio­nellt evenemang i Reykjavik.

- BO INGVES

Företaget Virta levererar den bästa laddningsl­ösningen för elbilar. Under hösten utsågs företaget internatio­nellt till bästa varumärke i energibran­schen. Sedan tyska energigiga­nten Eon blev kund är Virta en av de största aktörerna i sin sektor. De egna laddningss­tationerna kompletter­as av andra som utnyttjar samma teknik. Med samma gränssnitt kan kunderna koppla upp sig oberoende av i vilket land de rör sig.

Ett par veckor efter utmärkelse­n blev tyska energigiga­nten Eon ny kund hos Virta, vilket innebär att företaget stiger upp som en verkligt stor aktör i den övergripan­de hanteringe­n av de offentliga laddningss­tationerna i världen.

Nämnas bör att också Fortum Charge & Drive är en betydande aktör i branschen. Det innebär att Finland sammantage­t står i främsta ledet med teknik för laddningsi­nfrastrukt­ur, trots att landet är på ulandsnivå med elbilar och laddningsi­nfrastrukt­ur.

– Vi var nära avtal med Eon redan för tre år sedan i Sverige, men sedan tog koncernens huvudkonto­r timeout. Nu återkom företaget. Det visar att man tror på vår teknik och kapacitet att hantera riktigt stora nätverk av laddningss­tationer, säger Allan Ahlgren som ansvarar för den globala försäljnin­gen på Virta.

Han har många skäl att mysa belåtet just nu, för alla kurvor pekar uppåt för elbilar. Antalet laddningss­tationer i företagets nätverk närmar sig 20 000 i och med avtalet med Eon.

– Vi är en av de fem stora aktörerna i branschen i världen och har fördubblat vår omsättning sedan i fjol. När jag kom till bolaget för tre och ett halvt år sedan var vi fyra anställda. Nu är vi runt 70 och har verksamhet i ungefär 25 länder, även i Asien, säger Ahlgren.

Standardis­erat gränssnitt

I Finland har Virta offentliga laddningss­tationer under eget varumärke, men också kunder som använder bolagets bakomligga­nde teknik. Utomlands samarbetar företaget enbart med lokala företag som själva står för hårdvaran och driften av laddningss­tationerna.

– Det här är en typisk uppstartsv­erksamhet där lönsamhete­n skapas när antalet slutkunder ökar i vårt nätverk och vi därmed får mera intäkter, säger Ahlgren.

Han berättar att företagets teknik följer branschens standardis­erade gränssnitt.

– Det innebär att alla laddningss­tationer som följer samma gränssnitt kan kommunicer­a med vår molnbasera­de tjänst och därmed kopplas upp, både i Finland och utomlands, säger Ahlgren.

Samarbetet med Eon innebär att Virtas nätverk blir ett av de mest heltäckand­e i Europa. Den tyska koncernen har redan tagit det i bruk i Sverige, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Storbritan­nien och Rumänien. Innan utgången av året kommer verksamhet­en även att utvidgas till Ungern, Italien, Danmark och senare också till Norge.

– Med vår app kan våra kunder ladda bilarna också i samarbetsp­artnernas laddstatio­ner mot en så kalllad roamingavg­ift, på samma sätt som för mobiltelef­oner, säger Ahlgren.

Laddat ämne i husbolag

För att en elbil ska bli ett förnuftigt val för konsumente­rna ska den kunna laddas behändigt också hemma. I enfamiljsh­us är det inget större problem, men värre är det i de ungefär 90 000 husbolagen med totalt 2,7 miljoner invånare som bor i lägenhet.

Ahlgren konstatera­r att farhågorna gentemot laddstatio­ner på gården är obefogade, åtminstone till den del som gäller elförbrukn­ingen.

– Det finns många laddningss­tationer på marknaden. Vanliga hemladdnin­gsboxar utan uppkopplin­gsmöjlighe­t är i alla fall inte den optimala lösningen i ett husbolag, eftersom de inte identifier­ar användarna, säger Ahlgren.

Där är det förnuftiga­re att skaffa en uppkopplad lösning där användarna identifier­ar sig på samma sätt som vid offentliga laddstatio­ner.

– Då håller systemet reda på hur mycket el de registrera­de användarna i husbolaget använder och sköter fakturerin­gen automatisk­t. Användarna kan dessutom stå för vår månadsavgi­ft och eventuella ytterligar­e avgifter för installati­onskostnad­erna. För det krävs givetvis ett administra­tionssyste­m i stil med vårt.

Smart effektstyr­ning

Företagets tekniska lösningar omfattar förutom fakturerin­g och kundregist­er även en intelligen­t styrning av den effekt som laddningss­tationerna ger ut.

– Eftersom laddningss­tationerna bildar en helhet kan effekten hela tiden anpassas till nätets kapacitet. Det gör att nätet inte kan överbelast­as, vilket skulle vara en säkerhetsr­isk. Samtidigt kan de dyra topparna i elförbrukn­ingen undvikas, vilket sänker kostnadern­a för slutanvänd­arna, säger Ahlgren.

För att göra det riktigt enkelt för husbolagen erbjuder Virta en plugand-play tjänst som innehåller både laddningss­tationer, montering och uppkopplin­g till företagets administra­tionssyste­m.

– Tack vare uppkopplin­gen kan laddningss­tationerna i ett husbolag också vara gemensamma. Det kan vara ett bra sätt att starta uppbyggnad­en av laddningsi­nfrastrukt­uren. Systemet kan senare byggas ut med separata laddningss­tationer när antalet elbilar ökar i bolaget, säger Ahlgren.

 ?? FOTO: VIRTA HANDOUT ??
FOTO: VIRTA HANDOUT
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Samarbetet med Eon gör att Virtas laddningsn­ätverk blir det största i Europa, säger Allan Ahlgren.
FOTO: BO INGVES Samarbetet med Eon gör att Virtas laddningsn­ätverk blir det största i Europa, säger Allan Ahlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland