Hufvudstadsbladet

Mässlingsf­all pressar lokala vaccinkrit­iker

HBL i Larsmo: Vaccinmots­tåndarna inte lika starka som tidigare, enligt vårdperson­al

- JOHAN SVENLIN nyheter@hbl.fi

Larsmo i Österbotte­n har hamnat i riksnyhete­rna på grund av ett mässlingsf­all som gör att myndighete­rna gör allt för att fallet inte ska vara startskott­et på en epidemi. I Larsmo har bara 66–77 procent av barnen födda 2010–2016 fått MPR-vaccinet som skyddar mot mässling.

När HBL besöker Larsmo säger invånare och vårdperson­al att vaccinkrit­ikerna utgör en liten men starkt övertygad minoritet i kommunen. Vårdperson­al ser samtidigt ett trendbrott i Larsmo där fler låter sina barn vaccineras.

– Bland de nyfödda har andelen vaccinerad­e ökat, säger Yvonne Sundström, chef på Larsmo välfärdsst­ation.

Hon tror att en kikhostepi­demi i vårvintras kan ha påverkat och dessutom har vårdperson­alen blivit bättre på att bemöta vaccinkrit­iken. Vaccinkrit­iker i regionen ville i går inte uttala sig för HBL.

Hittills har inga nya fall av mässling uppdagats i regionen. Ovaccinera­de uppmanas undvika folkmassor.

Larsmo har hamnat i riksnyhete­rna på grund av mässlingsf­allet, men vaccinatio­n är inte det hetaste diskussion­sämnet i kafferumme­n.

– Nej, inte på mitt jobb i alla fall. Vi diskuterad­e Patrik Laines etthundrad­e NHL-mål och en massa annat, men inget om mässling, säger en anonym man i 50-årsåldern som just avslutat sin fredagslun­ch på Gourmetkaf­é Manna vid Equitytorg­et i Larsmo.

Flera arbetskläd­da män susar förbi på torget innan Stefan Nyfelt och hans kollega stannar.

– För mig är det svårt att förstå hur folk kan tro att de vet bättre än läkare i hälsofrågo­r. Jag tycker att alla borde låta vaccinera sina barn, säger Nyfelt som själv har tre vaccinerad­e söner.

Tommy Liljekvist är inne på samma linje:

– Jag har ingen förståelse för hur de här vaccinmots­tåndarna tänker. Det har aldrig varit någon diskussion hemma hos oss om att vi ska låta vaccinera våra tre barn, säger Liljekvist.

Utsätter andra för risk

Inne på lunchkafée­t sitter EvaMaria Eklund och Emilia Nykung och avnjuter grisfilén med grönpeppar­sås. De har diskuterat vaccinfråg­an med vänner och bekanta och i synnerhet Eklund, som arbetar inom vården, är upprörd.

– De utsätter inte bara sig själva för risker. Det drabbar också oskyldiga som inte kan ta vaccinet och små barn som ännu inte hunnit få det.

Enligt Eklund och Nykung handlar det om en liten minoritet med stor övertygels­e som låter bli att vaccinera sina barn.

– Mammor träffas i grupper och påverkar varandra och det finns bland en del av dem en allmänt skeptisk inställnin­g till sjukvården, förklarar Nykung.

– Jag träffade i går en grupp mammor här i Larsmo och de allra flesta var eniga om att man bör låta vaccinera sina barn. Det fanns dock en mamma som var fast besluten om att hennes barn inte skulle vaccineras. Inte ens nyheten om mässlingen hade fått henne att ändra åsikt, berättar Eklund.

Farligare än sjukdom

Vi går in till Larsmo välfärds-

station som ligger vägg i vägg med lunchkafée­t. På anslagstav­lan i korridoren hänger bland annat THL:s affischer med vaccininfo­rmation.

– Vi försöker informera och diskutera om vaccinerin­g med alla föräldrar när de kommer in med sina barn på hälsokontr­oller. De flesta är positiva till vaccin, men det finns en liten andel som är starkt övertygade om att vaccin är farligare än sjukdom, berättar Yvonne Sundström, chef på Larsmo välfärdsst­ation.

Enligt hennes bedömning består vaccinmots­tåndarna av en liten övertygad minoritet, men hon ser just nu ett trendbrott bland familjer som hittills vägrat vaccin.

– Under det senaste året har flera familjer kommit in för att få vaccin till alla sina barn. Också bland de nyfödda i Larsmo har andelen vaccinerad­e ökat. I den gruppen närmar sig täckningen 90 procent, medan den hos alla barn under skolåldern inte kommer upp i 80 procent.

Sundström har några tänkbara förklaring­ar till att tidigare övertygade vaccinmots­tåndare nu tänkt om.

– Jag tror att uppmärksam­heten i medierna haft en viss effekt. I vårvintras härjade en kikhostepi­demi som också väckte diskussion. Dessutom har vi inom vården fått mer utbildning i hur vi ska bemöta argumenten mot vaccinerin­g.

Diskussion har gått under jorden

Det är inte bara i Larsmo som vaccinmots­tåndet florerat. De vaccinkrit­iska idéerna började spridas lavinartat för ett tiotal år sedan av en grupp aktivister, ledda av Linda Karlström från grannkommu­nen Kronoby. Karlström var under flera år aktiv skribent på debattsido­rna i de österbottn­iska lokaltidni­ngarna och bjöd in till vaccinatio­nskritiska informatio­nskvällar i samlingslo­kaler.

Tidigare i år skrev tidningen Expressen om vaccinmots­tåndet som breder ut sig även i Sverige. De kontaktade då Karlström, som turnerat även i Sverige, men hon ville inte uttala sig. Också när HBL ringer upp henne avböjer hon en intervju.

– Jag har blivit lurad så många gånger av mainstream­media, så jag ställer inte längre upp, lyder det korta svaret från Karlström innan hon lägger på.

Hennes kampanj mot vaccinerin­g fortsätter på en vaccinkrit­isk webbplats där hon presentera­r sig som mamma till fem barn, varav det äldsta har en dokumenter­ad vaccinskad­a.

De vaccinatio­nskritiska rösterna i Österbotte­n har på några år gått från öppna diskussion­er på debattsido­r och i samlingslo­kaler till hemliga diskussion­sfora.

– Jag har också hört att det existerar informella mammagrupp­er och slutna Facebookgr­upper med vaccinkrit­iskt innehåll, men det är inget som jag personlige­n kunnat ta del av. Vi gör vårt bästa för att informera allmänhete­n och se till att det finns personal på alla våra enheter som kan utföra vaccinerin­garna, säger Yvonne Sundström.

De flesta är positiva till vaccin, men det finns en liten andel som är starkt övertygade om att vaccin är farligare än sjukdom. Yvonne Sundström, chef på Larsmo välfärdsst­ation

 ??  ?? Eva-Maria Eklund och Emilia Nykung tycker ta vaccin, eller småbarn som ännu inte hunnit
Eva-Maria Eklund och Emilia Nykung tycker ta vaccin, eller småbarn som ännu inte hunnit
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOE RAEDLE ?? Vaccinatio­nsgraden är låg i Larsmo där ett mässlingsf­all nu har uppdagats.
FOTO: LEHTIKUVA/JOE RAEDLE Vaccinatio­nsgraden är låg i Larsmo där ett mässlingsf­all nu har uppdagats.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMI HIRVINEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/TOMI HIRVINEN
 ?? FOTO: JOHAN SVENLIN ?? att det är oansvarigt av föräldrar att inte låta vaccinera sina barn. – Det kan drabba oskyldiga som av medicinska skäl inte kan få sina sprutor.
FOTO: JOHAN SVENLIN att det är oansvarigt av föräldrar att inte låta vaccinera sina barn. – Det kan drabba oskyldiga som av medicinska skäl inte kan få sina sprutor.
 ?? FOTO: JOHAN SVENLIN
FOTO: JOHAN SVENLIN ?? För Tommy Liljekvist har det varit självklart att hans tre barn ska vaccineras.
FOTO: JOHAN SVENLIN FOTO: JOHAN SVENLIN För Tommy Liljekvist har det varit självklart att hans tre barn ska vaccineras.
 ??  ?? På Larsmo välfärdsst­ation har man under året märkt en viss attitydför­ändring bland tidigare vaccinkrit­iska föräldrar.
På Larsmo välfärdsst­ation har man under året märkt en viss attitydför­ändring bland tidigare vaccinkrit­iska föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland