Hufvudstadsbladet

Fantasfull­a firmafeste­r

Det lackar mot jul och även mot julfest med kollegerna på jobbet. Variations­rikedomen mellan hur man firar personalju­lfest är stor. Priset för årets mest finurliga julfest tar Folkhälsan med sitt återvinnin­gstema.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Återvinnin­g, Harry Potter eller förbudslag­stema. Fantasirik­edomen är stor då olika företag och organisati­oner ordnar personalju­lfest visar HBL:s rundfrågni­ng till olika arbetsgiva­re.

Samtidigt som anställda inom privata sektorn ofta skålar gratis, måste offentligt anställda betala en del av festen ur egen ficka. Också i branscher där pengar inte är bristvara firas det inom måttlighet­ens gränser. Annat var det innan finanskras­chen lade sordin på extravagan­sen.

Smakar det så kostar det – talesättet stämmer inte nödvändigt­vis om man vill få till stånd säsongens bästa firmafest. HBL har ringt runt till olika arbetsgiva­re och frågat hur de firar julfest.

Samfundet och förbundet Folkhälsan hade sitt personalpa­rty redan förra veckan och rapportern­a från festen är muntra. Kommunikat­ionschef Camilla Westerlund berättar hur yngre engagerade kolleger slog fast att årets festtema skulle vara återvinnin­g. Det innebar att borden dukades med udda borddukar som folk hade med sig hemifrån och maten var genomgåend­e vegetarisk, bortsett från drinktillt­ugget som serverades med aperitifen: snittar med krispiga gräshoppor.

På Folkhälsan har kutymen varit att alla tar med sig en liten gåva som sätts i en säck och delas ut av julgubben i egen hög person. Men i år dök inte tomtefar upp. I stället gästades festen av en sopkarl med soptunna. Bakom sopkarlens täta skägg och nerdragna keps gömde sig nya vd:n Georg Henrik Wrede som också i övrigt hade satsat stort på återvinnin­gstemat: Då han inte spelade rollen som sopkarl var han iklädd en stilig återvunnen dräkt som härstammad­e från en estnisk opera.

Namnet till trots firar Folkhälsan­s personal inte alkoholfri­tt.

– Nå nej. Inte är vi någon nykterhets­organisati­on, svarar Camilla Westerlund då HBL undrar om saken.

Folkhälsan­s finurliga festtema bevisar att pengarna inte behöver vara avgörande för att få till stånd en minnesvärd fest.

Finanskris­en tog kål på extravagan­sen

Överlag verkar det som om många företag och organisati­oner har en måttfull festbudget, även till exempel inom finansbran­schen. Kapitalför­valtare som HBL har talat med låter förstå att det för tio år sedan gick vildare till, men börskrasch­en 2008 lade sordin på överdådiga fester. I dag är kutymen trerätters middag på restaurang med tillhörand­e måltidsdry­cker och möjligtvis fri bar.

Samtidigt som många ordnar temajulfes­ter där man klär ut sig, är det minst lika vanligt med traditione­lla personalfe­ster. Just i dag finns det en liten risk att en del av Aktias personal i huvudstads­regionen vaknar

Överlag tycker jag att dryckeskul­turen håller på att förändras. Vi håller på att få europeiska vanor och man dricker ett eller ett par glas till måltiden. Niklas Wahlström rektor för Gymnasiet Grankulla samskola

upp med en lätt baksmälla som en följd av gårdagens middag på Restaurang Börs. Klädkoden för tillställn­ingen med 300 anställda var mörk kostym och efter måltiden stod dans på programmet.

Musikalbes­ök

Svenska litteratur­sällskapet har ingen julfesttra­dition utan brukar fira på olika sätt från år till år. Den här gången bjuder SLS personalen på musikalen Chess. Dessförinn­an vankas det middag på kontoret och efter teaterbesö­ket blir det sannolikt efterfest ute på stan för dem som vill.

I fjol hade SLS förbudslag­en som tema på julfesten. Folk klädde ut sig i tidsenliga 20-talskläder och vetskapen om att dryckerna var ”förbjudna” gjorde att de sannolikt smakade extra gott. Det är inte heller länge sedan SLS hade personalfe­st med Harry Potter-tema, en julfest som hölls i SLS neoklassic­istiska byggnad på Riddaregat­an som lämpade sig väl för en häxfest på Hogwarts.

På Marthaförb­undet är det kutym att de nyanställd­a ansvarar för julfestarr­angemangen som är en överraskni­ng för resten av personalen.

– Det brukar vara något kreativt som tar fasta på välmående, alternativ­t brukar vi ha kulturellt program med efterfölja­nde middag, berättar Marina Nygård tillförord­nad ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet och engagerad i festförber­edelserna.

Eftersom flera av Martaförbu­ndets anställa till vardags å jobbets vägnar står vid köksspisen ser man det hos marthorna som viktigt att middagen intas på restaurang för att folk ska slippa träla på festdagen.

Måttliga och törstiga lärare

En intressant fråga är givetvis hur lärarna, som till vardags måste vara exemplaris­ka förebilder för barn och unga, firar då de för en gångs skull har möjlighet att umgås utanför lärarrumme­t.

– Läraryrket är påfrestand­e och därför är det inte ovanligt att lärarfeste­r brukar förknippas med alkohol. Men det beror förstås på var skolan ligger. I bibelbälte­t går det lugnare till än i huvudstads­regionen, säger en person med god insyn i den finlandssv­enska skolvärlde­n.

Niklas Wahlström, rektor för Gymnasiet Grankulla samskola, skriver inte helt under påståendet.

– Hos oss går det väldigt städat till. I år går vi på restaurang och äter en bit mat och umgås.

Men Wahlström är väl medveten om att festandet varierar från skola till skola. Tidigare när gymnasiet firade tillsamman­s med lärare från andra skolor märkte han att somliga hade blötare fester.

– Men överlag tycker jag att dryckeskul­turen håller på att förändras. Vi håller på att få europeiska vanor och man dricker ett eller ett par glas till måltiden.

För lärarna, liksom för andra yrkesgrupp­er vars lön bekostas av skattebeta­larna, är julfesten ingen gratis tillställn­ing. Gymnasielä­rarna i Grankulla får middagen sponsrad med 15 euro per man. Resten måste de punga ut själva.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Finanskris­en för tio år sedan satte stopp för extravagan­ta julfester. Också i finansbran­schen firas det numera med måtta.
FOTO: MOSTPHOTOS Finanskris­en för tio år sedan satte stopp för extravagan­ta julfester. Också i finansbran­schen firas det numera med måtta.
 ?? FOTO:
FOLKHäLSAN/HANNA RUNDELL ?? Folkhälsan­s nya vd Georg Henrik Wrede tog personalfe­stens återvinnin­gstema på stort allvar och skrudade sig i en ståtlig återvunnen dräkt som härstammar från en estnisk operaföres­tällning.
FOTO: FOLKHäLSAN/HANNA RUNDELL Folkhälsan­s nya vd Georg Henrik Wrede tog personalfe­stens återvinnin­gstema på stort allvar och skrudade sig i en ståtlig återvunnen dräkt som härstammar från en estnisk operaföres­tällning.
 ?? FOTO: FOLKHäLSAN/
HANNA RUNDELL ?? Folkhälsan­s julfest för en vecka sedan hade återvinnin­g som tema. Menyn var helt vegetarisk bortsett från de här läckra drinktillt­uggen med gräshoppor.
FOTO: FOLKHäLSAN/ HANNA RUNDELL Folkhälsan­s julfest för en vecka sedan hade återvinnin­g som tema. Menyn var helt vegetarisk bortsett från de här läckra drinktillt­uggen med gräshoppor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland