Hufvudstadsbladet

Exklusiv saffran trivs i Norden

Det började som en vild chansning, men efter tre år kan Silvia Mutlu i skånska Staffansto­rp konstatera att det går alldeles utmärkt att odla saffran i Sverige. I dag har hon norra Europas största saffransod­ling på frimark. Nu väntar en kokbok som kommer u

- TEXT & FOTO: IZABELLA ROSENGREN

På tre år har Silvia Mutlu i skånska Staffansto­rp skapat norra Europas största saffransod­ling på frimark. Från början var det en vild chansning på 8 000 saffranskr­okusar som beställdes från Holland. All kunskap hittade hon på internet. I dag har hon 150 000 lökar i jorden, och en lök ger tre till fyra blommor. Pistillern­a skördas för hand, och saffranet kostar omkring sex euro per gram i butiken.

Tio minuter utanför Malmö ligger gården Saffransto­rp. Vid första anblick skiljer sig den och dess omgivninga­r inte nämnvärt från de andra gårdarna på den skånska slätten där man odlar potatis, betor och spannmål. Det är först när man tittar noga i odlingsbäd­darna som skillnaden blir uppenbar – i prydliga rader står tusentals yviga saffranskr­okusar, Crocus sativus, även känt som världens dyraste krydda.

Vin blev saffran

Det hela började för sex år sedan med att Silvia Mutlus föräldrar köpte gården med syfte att starta en vinodling. När pappan blev sjuk fick planerna läggas på is och de började fundera på vad de skulle göra med all obrukad mark.

– En dag hade mamma sett ett program på turkisk tv där de odlade saffran, och frågade om vi inte kunde prova det. Vi började googla efter informatio­n och efter några dagar beställde vi 8 000 saffranskr­okusar från Nederlände­rna. Det var först när leveransen kom som jag började fatta vad som hände, säger Silvia Mutlu.

Utan någon som helst grundlägga­nde kunskap i saffransod­ling utöver det som familjen hittat på internet sattes de första lökarna i jorden i september 2015. De räknade inte med att få någon skörd det första året, men redan efter några månader kom de första blommorna.

– Det gick mycket bättre än vad vi hade förväntat oss, och sammanlagt fick vi fem gram saffran.

Varje år sedan dess har antalet lökar utökats. I år sattes först 80 000–100 000 lökar från Iran. När det handlar om så stora mängder blir det lite svårt att hålla räkningen, säger Silvia Mutlu. Därefter sattes drygt 50 000 lökar från Bulgarien. En lök ger tre till fyra blommor.

Efter plantering­en går det snabbt och några månader senare blommar vackra lila krokusar. Silvia Mutlu knäböjer och pillar fram tre orangeröda saffranstr­ådar innanför de djuplila kronbladen.

– Blommorna plockas för hand och det är mycket petigt att få ut saffranstr­ådarna. Alla hjälper till, till och med min lilla dotter. Hon är faktiskt bättre än vi på att pillra ut dem, säger hon.

Kallt klimat är inget hinder

Saffran odlas främst i Iran, Afghanista­n, Nordafrika och Sydeuropa och det behövs runt 100 000 blommor för att få ett kilo saffran. Priset varierar beroende på kvalitet, men ligger för tillfället på 6 euro per gram i Europa.

Det är lätt att tro att Sveriges kyliga och blåsiga klimat skulle ställa till problem för krokusarna, men så är tydligen inte fallet.

– Vintrarna i Iran och Afghanista­n är betydligt kallare, så om de klarar kylan där så klarar de kylan här.

Silvia Mutlu medger dock att det var nervöst när den första frosten och snön kom. Det visade sig dock inte vara något att oroa sig över, allt som händer är att blommorna stannar i utveckling­en tills det blir plusgrader igen.

Det enda familjen gör för att saffranskr­okusarna ska trivas är att ren-

sa ogräs och skrämma bort fåglar. I övrigt sköter plantorna sig själva. De behöver varken besprutas eller bevattnas. Inte ens rådjuren verkar vara intressera­de av blommorna.

– Ibland har vi sett spår på åkern, men de verkar inte ens ha smakat på blommorna.

Stort intresse från medierna

När blommorna har plockats och saffranet skördats ska det lufttorka i ett par dagar. Därefter förvaras saffranet i glasburkar. När Silvia Mutlu öppnar ett av locken sprids genast en doft av lussekatt. För någon som lever och andas saffran är doften dock inte längre associerad med enbart jul.

– Vi har upptäckt att saffran funkar till så mycket mer. Oftast när vi lagar mat slänger vi i ett par strån bara för att experiment­era. Fast mest passar den nog i bakning på grund av den söta aromen.

Gården och odlingen uppmärksam­mas ständigt av medier, privatpers­oner och företag och en gång hade de till och med besök av ett nederländs­kt tv-team. För att möta efterfråga­n startade Silvia Mutlu och hennes familj en helgöppen gårdsbutik där de säljer inte bara saffran utan även sparris och ägg från frigående hönor.

– Närodlat och ekologiskt ligger verkligen i tiden och efterfråga­n är enormt stor. Folk kommer från hela Skåne och handlar. Vi har till och med haft två studenter som har skrivit sitt examensarb­ete om Saffransto­rp.

Nu börjar även intresset för saffran att synas i den aldrig sinande ström av kokböcker som publiceras. Under nästa år kommer Saffransto­rp att medverka i en än så länge hemlig kokbok. Silvia Mutlu kan dock avslöja att det kommer att handla om gammaldags skånsk kokning.

– Att vara med i en kokbok är något vi är mycket stolta över. De senaste åren har vi varit med i många olika sorters tidningar, men en bok är mera varaktig. Något man lämnar efter sig som minne till barnen.

En dag hade mamma sett ett program på turkisk tv där de odlade saffran, och frågade om vi inte kunde prova det. Vi började googla efter informatio­n och efter några dagar beställde vi 8 000 saffranskr­okusar från Nederlände­rna.

 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ??
FOTO: IZABELLA ROSENGREN
 ??  ?? Närodlat och ekologiskt ligger verkligen i tiden och efterfråga­n är enormt stor. Folk kommer från hela Skåne och handlar. Vi har till och med haft två studenter som har skrivit sitt examensarb­ete om Saffransto­rp, säger Silvia Mutlu.
Närodlat och ekologiskt ligger verkligen i tiden och efterfråga­n är enormt stor. Folk kommer från hela Skåne och handlar. Vi har till och med haft två studenter som har skrivit sitt examensarb­ete om Saffransto­rp, säger Silvia Mutlu.
 ??  ?? I början fick vi jämföra blommorna som kom upp med bilder på nätet. Nu vaknar man med saffran och lägger sig med saffran, säger Silvia Mutlu.
I början fick vi jämföra blommorna som kom upp med bilder på nätet. Nu vaknar man med saffran och lägger sig med saffran, säger Silvia Mutlu.
 ??  ?? Det behövs drygt 100 000 blommor för att utvinna ett kilo saffran.
Det behövs drygt 100 000 blommor för att utvinna ett kilo saffran.
 ??  ??
 ??  ?? Lökarna planteras tidigt på hösten och blommar några månader senare. När de har slagit ut plockas de för hand. Även saffranstr­ådarna pillas ut för hand, vilket hela familjen hjälper till med.
Lökarna planteras tidigt på hösten och blommar några månader senare. När de har slagit ut plockas de för hand. Även saffranstr­ådarna pillas ut för hand, vilket hela familjen hjälper till med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland